Skip to main content

Κάθε χρόνο 30-35 άτομα πεθαίνουν από ηλεκτροπληξία για 50 ή 70 ευρώ

Η τοποθέτηση του ρελέ διαρροής είναι επιβεβλημένη με νόμο. Περιστατικά πληρωμής ηλεκτρολόγων «με μπουγάτσες και κοτόπουλα» για εργασίες.

Κάθε χρόνο 30-35 άτομα κατά μέσο όρο, πεθαίνουν από ηλεκτροπληξία στην Ελλάδα, βαριά απώλεια για τα 50-70 ευρώ που είναι το κόστος ενός αντιηλεκτροπληξιακού διακόπτη ή του κοινώς γνωστού ρελέ διαρροής. Η τοποθέτηση του ρελέ διαρροής είναι επιβεβλημένη για παλιές και νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις με νόμο, από το 2006, απαίτηση στην οποία προσαρμόζεται περίπου το 60% ή και λιγότερο των επιχειρήσεων, αλλά πολύ μικρότερο ποσοστό των κατοικιών, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων νομού Θεσσαλονίκης κ. Άγγελος Κουντουργιάννης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης στον κλάδο των ηλεκτρολόγων τόσε σε ότι αφορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό από μη αδειούχους ηλεκτρολόγους, οι οποίοι, όπως είπε είναι αυτοί που δεν κόβουν αποδείξεις αλλά και στην αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν για τις ηλεκτρολογικές εργασίες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κουντουργιάννη, υπάρχουν περιστατικά με βερεσέδια ή που ο ηλεκτρολόγος, για να μην χάσει τα λεφτά του πληρώνεται σε είδος "σε μπουγάτσες και κοτόπουλα".

Άνδρες εννέα στα δέκα θύματα ηλεκτροπληξίας

Ο Έλληνας, όπως αποδεικνύεται, δεν αντιμετωπίζει σοβαρά το ηλεκτρικό ρεύμα και το αποτέλεσμα είναι "κενά ασφαλείας" και θάνατοι από ηλεκτροπληξίες.

Ακόμη και χρήσιμες γνώσεις που όλοι έχουμε από τα σχολικά μας χρόνια, όπως ότι δεν πρέπει να βάζουμε βρεγμένα χέρια σε διακόπτες ή ότι δεν κάνουμε μπάνιο με αναμμένο το θερμοσίφωνο, οι Έλληνες δεν τις παίρνουν σοβαρά υπόψη, ενώ με τα ραγδαία αυξανόμενα περιστατικά ρευματοκλοπής οι κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας πολλαπλασιάζονται.

Ο ΣΕΗΘ, αρχίζει καμπάνια ενημέρωσης του κοινού καθώς βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από το 1999 έως το 2010 διαπιστώθηκε ότι οι θάνατοι από ηλεκτροπληξία δεν έχουν μειωθεί, με το 90% των θυμάτων να είναι άνδρες, επειδή αυτοί νομίζουν "ότι πιάνουν τα χέρια τους" και μπορούν να "καταπιάνονται" με τα ηλεκτρολογικά.

Δυστυχώς δεν υπάρχει φορέας πραγματοποίησης ελέγχων στα σπίτια, ενώ στους επαγγελματικούς χώρους, τα πράγματα είναι καλύτερα γιατί εμπλέκεται στους ελέγχους το τεχνικό τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας.

 

"Για θέματα υγείας πας στο γιατρό, για νομικά πας στο δικηγόρο, για να φτιάξεις το αυτοκίνητο το πας στο συνεργείο. Για την αλλαγή ασφάλειας ή για ένα πρόβλημα στον ηλεκτρολογικό πίνακα, συχνά φωνάζουν τον γείτονα που "ξέρει από αυτά" ή κάποιον ηλεκτρολόγο που δεν είναι αδειούχος", τόνισε ο κ. Κουντουργιάννης.

Και εδώ η συζήτηση στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η διοίκηση του ΣΕΗΘ, πέρασε στο άλλο κρίσιμο ζήτημα. Ο Σύνδεσμος έχει 600 μέλη, όταν περίπου άλλα τόσα και περισσότερα, κινούνται στην αγορά και αναλαμβάνουν ηλεκτρολογικές εργασίες χωρίς να είναι αδειούχοι ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες.

Σε αυτούς ο ΣΕΗΘ αποδίδει και το κακό όνομα που έχει βγάλει ο κλάδος, με αποτέλεσμα οι ηλεκτρολόγοι να θεωρούνται από τους μεγαλο-φοροφυγάδες επαγγελματίες.

"Αποδείξεις παροχής υπηρεσιών μπορούν να εκδίδουν μόνο οι αδειούχοι ηλεκτρολόγοι, συνεπώς ένα μεγάλο μέρος αυτών που δεν κόβουν απόδειξη είναι μη αδειούχοι. Υπάρχουν βεβαίως και εκείνοι που θα έπρεπε να κόψουν απόδειξη αλλά να ξέρετε πως ο πελάτης πολύ συχνά είναι αυτός που διαπραγματεύεται "καλύτερη τιμή". Οι αδειούχοι έχουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τους μη αδειούχους", είπε ο γραμματέας του ΣΕΗΘ κ. Παναγιώτης Απιδόπουλος εξηγώντας ότι ένας ηλεκτρολόγος που δουλεύει για παράδειγμα σε εργοστάσιο, δεν έχει άδεια εγκαταστάτη.

Η κρίση, έχει περιορίσει τα περιθώρια αντίστασης των αδειούχων ηλεκτρολόγων στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο ΣΕΗΘ παλιότερα είχε περίπου 1.000 μέλη αλλά από το 2010 και μετά, τρεις στους δέκα ηλεκτρολόγους, βγήκαν εκτός αγοράς, ενώ όσοι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται έχουν μειώσεις της τάξης του 40% στα έσοδά τους.

Η διοίκηση του ΣΕΗΘ ελπίζει ότι με την χρήση των pos θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το θέμα της φοροδιαφυγής, αλλά και ότι οι ηλεκτρολόγοι θα μπορέσουν να "εξασφαλίσουν τα λεφτά τους", γιατί υπάρχουν και τα περιστατικά με τα βερεσέδια ή που ο ηλεκτρολόγος, για να μην χάσει τα λεφτά του πληρώνεται σε είδος "σε μπουγάτσες και κοτόπουλα", όπως είπε ο κ. Κουντουργιάννης, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες.

Ο Σύνδεσμος πρόκειται να βγάλει κάρτα μέλους για όσους είναι εγγεγραμμένοι στον ΣΕΗΘ, ώστε να γνωρίζουν οι πελάτες εάν έχουν να κάνουν με αδειούχους ηλεκτρολόγους όταν καλούν τεχνίτη στο σπίτι τους.

Ο ΣΕΗΘ, αρχίζει καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τον αντιηλεκτροπληξιακό διακόπτη και το Σάββατο 19/3, μέλη του Συνδέσμου, στην περιοχή του ωρολογιού της Αριστοτέλους, θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό στους πολίτες από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Η επόμενη καμπάνια, όπως είπε το μέλος δ.σ. κ. Μιχάλης Λιάντας, που θα γίνει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, θα έχει ως θέμα την ρευματοκλοπή.