Skip to main content

«Καθαρός» ο Δανιηλίδης για το έργο των νηπιαγωγείων στις Συκιές

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη σε βάρος του Σίμου Δανηλίδη για «ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση»

Με βούλευμα του, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης απήλλαξε το Σίμο Δανιηλίδη κι άλλους τρεις κατηγορούμενους για αναληθές τοπογραφικό του δήμου Συκεών σε έργο κατασκευής δύο νηπιαγωγείων που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ.

Η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί σε βάρος του δήμαρχου Νεάπολης - Συκεών, του αρμόδιου αντιδημάρχου, ενός τοπογράφου μηχανικού και μιας υπαλλήλου του δήμου καθώς υπέγραψαν τα απαιτούμενα έγγραφα για έργο σχολικής στέγης, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΕΣΠΑ).

Με το υπ' αριθμόν 184 βούλευμα του, το ΣΕΘ έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη σε βάρος του Σίμου Δανηλίδη για «ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση» και σε βάρος των υπολοίπων κατηγορουμένων  για «ψευδή βεβαίωση» και για «άμεση συνέργεια» στο προηγούμενο αδίκημα, κατά περίπτωση.  Επίσης, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε «να μην γίνει κατηγορία» κατά του δημάρχου Νεάπολης - Συκεών για «απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και της ΕΕ» καθώς επίσης και κατά των άλλων τριών κατηγορουμένων για «απλή συνέργεια» στο προηγούμενο αδίκημα.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν προέκυψε σκοπός πορισμού παράνομου οφέλους και συνακόλουθα, αφενός δεν προέκυψαν τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου και της ΕΕ, αφετέρου το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης τελέστηκε στην πλήμμεληματική του μορφή και ως εκ τούτου έχει υποπέσει στην πενταετή παραγραφή του άρθρου 111 παρ.3 του Ποινικού Κώδικα».

Επιπλέον το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι η ανάδοχος εταιρεία «γνώριζε, το αργότερο από την εγκατάσταση της στο έργο,  την ύπαρξη του αυθαιρέτου καθώς και ότι οποιαδήποτε γραπτή αναφορά  στην ανακρίβεια του επίμαχου τοπογραφικού προς την ΕΔΑ θα μπορούσε να κινήσει τη διαδικασία απένταξης του έργου από το πρόγραμμα χρηματοδότησης, επειδή η ένταξη του στηρίχθηκε σε αναληθή δεδομένα{...} Ωστόσο επιθυμώντας να αναλάβει το έργο υπέβαλε οικονομική προσφορά που την ανέδειξε ως μειοδότρια».

Να σημειωθεί ότι με πρόταση της, προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, η εισαγγελέας Εφετών είχε ζητήσει την παραπομπή των κατηγορουμένων σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για το αναληθές τοπογραφικό. Προηγήθηκε η ποινική δίωξη που ασκήθηκε με παραγγελία του εισαγγελέα διαφθοράς ενώ η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία της αναδόχου εταιρείας.

Στη κατηγορητήριο αναφερόταν ότι: Ο δήμος Συκεών υπέβαλε το φάκελο στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,για την κατασκευή δύο νηπιαγωγείων, σε οικόπεδο με έκταση  ενός στρέμματος. Στο σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα φαινόταν ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο ήταν «καθαρό» ενώ στην πραγματικότητα περιείχε αυθαίρετες κατασκευές και αγωγό φυσικού αερίου.

Το έργο εγκρίθηκε και εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης το 2010. Ο ανάδοχος εργολάβος υπέγραψε σύμβαση με το δήμο και έλαβε προκαταβολή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Όταν σημειώθηκαν καθυστερήσεις στην πρόοδο των εργασιών ο δήμος ζήτησε κατάπτωση των εγγυήσεων και επιστροφή των χρημάτων ενώ ακολούθησε σειρά καταγγελιών και διοικητικών πράξεων.

Η πολεοδομία που πραγματοποίησε αυτοψία και διαπίστωσε τις αυθαίρετες παρεμβάσεις προχώρησε σε καταγγελία στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης. Το έργο απεντάχθηκε από το κοινοτικό πρόγραμμα και ζητήθηκαν πίσω τα χρήματα για να αποδοθούν στην Ευρωπαϊκή  Ένωση (στην χρηματοδότηση συμμετείχαν η ΕΕ κατά 85% και το ελληνικό δημόσιο, κατά 15%).