Skip to main content

«Καθαρός» ο Άνθιμος κι άλλοι 5 για τον βιασμό 7χρονου στο Παπάφειο

Απαλλάσσεται ο μητροπολίτης Άνθιμος και τα μέλη της διοίκησης του Παπαφείου για την κατηγορία της συγκάλυψης βιασμού ανηλίκου από άλλους ανήλικους

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης απαλλάσσεται ο μητροπολίτης Άνθιμος και τα μέλη της διοίκησης του Παπαφείου για την κατηγορία συγκάλυψη βιασμού ανηλίκου από άλλους ανήλικους τρόφιμους του ορφανοτροφείου.

Οι παραπάνω, συνολικά 6 άτομα, ήταν κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της «παράβασης καθήκοντος» και της «υπόθαλψης εγκληματία», μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος τους.

Το δικαστικό συμβούλιο ουσιαστικά υιοθέτησε την πρόταση της αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Αναστασίας Καλαϊτζή που ζήτησε  την απαλλαγή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου  και του διευθυντή  του Παπαφείου. Έκρινε ότι η διοίκηση του ορφανοτροφείου προχώρησε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες , λαμβάνοντας υπόψη τον χαρακτήρα του συμβάντος και την ανηλικότητα των εμπλεκομένων.

Το ΣΠΘ δέχτηκε ότι, όπως διατυπώθηκε από το ΔΣ, καταγράφηκε το περιστατικό, η έρευνα ανατέθηκε σε παιδοψυχιάτρους , απομακρύνθηκε ο 11χρονος θύτης, μετά την καταγγελία κοινωνικής λειτουργού για το βιασμό του 7χρονου, τον Μάρτιο του 2012.  Όταν έγινε γνωστός ο 2ος βιασμός, τον Ιούνιο του 2012, ενημερώθηκε εισαγγελέας ενώ δεν υπήρχε καταγγελία για επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά.

Σε κάθε περίπτωση οι δικαστές έκριναν ότι δεν υπήρχε δόλος και ότι δεν έγιναν ενέργειες για να ωφεληθεί ή να βλάφτει κάποιος, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Ας σημειωθεί ότι: Συνολικά 6 παιδιά κατηγορούνται για τη σεξουαλική κακοποίηση του ανήλικου μέσα στο Παπάφειο ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης. Παραπέμφθηκαν να δικαστούν για βιασμό, αποπλάνηση και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, κατά περίπτωση, που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο 2012, όταν οι θύτες ήταν ηλικίας από 10 έως 13 ετών και το θύμα σε ηλικία 7,5 ετών.