Skip to main content

Καθαρό μήνυμα Παπανδρέου στις αγορές

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του ΠΣΑ, η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει και πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος κατά 4%, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Αν χρειαστεί, θα πάρουμε και επιπλέον μέτρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από  τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να το κρύβουμε, η χώρα βρίσκεται κάτω από διαδικασία πίεσης, ο τρόπος που χειριστήκαμε τα οικονομικά μας αφαιρεί μέρος της εθνικής κυριαρχίας κι αυτό είναι εγκληματικό», και πρόσθεσε:

«Εάν δεν πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει με το ΠΣΑ, θα λάβουμε επιπλέον πρόσθετα μέτρα, για να πετύχουμε τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010», δήλωσε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «η σημερινή κυβέρνηση έχει τη βούληση να κάνει ό,τι χρειαστεί για να ανακτήσουμε ως Έλληνες την αξιοπιστία και την ισχύ της χώρας».

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως ζήτησε προσωπικά από τον Ντομινίκ Στρος-Καν την αρωγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  σε θέματα τεχνικής φύσης και όχι την οικονομική του στήριξη και τηνεπιτήρησή του. «Σε παρόμοιες κρίσεις το ΔΝΤ εκτός ΕΕ έχει δείξει τηντεχνογνωσία του. Η ΕΕ δεν έχει την τεχνογνωσία αυτή. Όπως να βοηθήσειστις διοικητικές αλλαγές, π.χ. για τη διαφανή λειτουργία τουπροϋπολογισμού. Θα είναι χρήσιμη η συνεργασία μας με το ΔΝΤ», δήλωσεχαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση της ΕΕ για στήριξη στην Ελλάδα, ενώ συμπλήρωσε πως «αυτή η συμφωνία έστειλε ένα καθαρό μήνυμα και στις αγορές και στους κερδοσκόπους. Έχουμε τη βούληση να ανταποκριθούμε με τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρουμε».

Ως προς τη μορφή  της ευρω-στήριξης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν έχουν συζητηθεί ακόμα λεπτομέρειες μηχανισμών, τονίζοντας πάντως ότι θα είναι σημαντικό να έχει η Ευρωζώνη και στο μέλλον ένα μηχανισμό αντιμετώπισης αντίστοιχων περιπτώσεων.

Διέψευσε δε κατηγορηματικά τα σενάρια που ήθελαν Γαλλία και Γερμανία να προχωρούν στη στήριξη της Ελλάδας με αντάλλαγμα την αγορά πολεμικού εξοπλισμού από τη χώρα μας.

«Τη βούλησή μας να αλλάξουμε την εκτίμησαν οι εταίροι μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Πείσαμε μετά από πολλή προσπάθεια και χρειάζεται να παλέψουμε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα για το οποίο έχουμε δεσμευτεί. Η Ευρωζώνη στέλνει το μήνυμα της στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το σαφές πολιτικό μήνυμα θα ανταποκριθούμε με τις μεγάλες αλλαγές».

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως η Ελλάδα βρίσκεται σε σκληρή επιτήρηση, η οποία έχει προκύψει από το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας.