Skip to main content

«Καθαρή εντολή» ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη η Φώφη Γεννηματά (φωτο)

Θέλουμε να φέρουμε πίσω όσους έφυγαν, εκτός από αυτούς που έσπευσαν να πιάσουν στασίδι εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

του Νίκου Ηλιάδη

Καθαρή εντολή για να ηγηθεί της προσπάθειας ανασυγκρότησης κεντροαριστεράς ζήτησε μιλώντας το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου η κ. Γεννηματά παρουσίασε τις προτάσεις της για την ανασύνταξη του πολιτικού χώρου της, αλλά και για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Ως προς το πρώτο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι βασικοί στόχοι είναι τρεις:

- Η επίτευξη της ενότητας, στόχος που όπως είπε, έχει επιτευχθεί και ζήτησε να «είμαστε όλοι μαζί και μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού, αλλά και μετά τις εθνικές εκλογές».

- Η διεύρυνση, που κι αυτή έχει επιτευχθεί όπως τόνισε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη σταδιακή συμμετοχή στο εγχείρημα του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, όπως και του Ποταμιού.

- Η ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και πρακτικές. Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για όσα προσέφερε ο πολιτικός χώρος μας στον τόπο, αλλά συγχρόνως θα πρέπει να αφήσουμε οριστικά πίσω μας όσα μας πλήγωσαν όπως ο λαϊκισμός, οι πελατειακές σχέσεις, οι ίντριγκες».

Αναφερόμενη στον πολιτικό στόχο της η κ. Γεννηματά είπε ότι «εμείς δεν βολευόμαστε με ένα μικρό κόμμα. Δεν μας αρκεί μια μικρή αύξηση των ποσοστών μας. Δεν πρόκειται να παίξουμε το ρόλο του πολιτικού μπαλαντέρ. Δεν θα γίνουμε το συμπλήρωμα κανενός κόμματος, θα χαράξουμε μια αυτόνομη πορεία με στόχο την πολιτική ανατροπή, ας το πάρουν όλοι χαμπάρι αυτό», τόνισε.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απεύθυνε πρόσκληση προς όλους τους κεντροαριστερούς να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα «έχουμε αγκαλιά ανοιχτή για όλους», είπε, τονίζοντας πως «στόχος μας είναι να φέρουμε πίσω όσους έφυγαν, εκτός από αυτούς που έσπευσαν να πιάσουν στασίδι εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτούς δεν τους θέλουμε, ας μείνουν εκεί που είναι» υπογράμμισε.

Η κ. Γεννηματά απέφυγε κάθε αναφορά στα ζητήματα τα οποία παραμένουν ακόμη ανοιχτά όπως η εκ του μακρόθεν ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη αρχηγού καθώς και η ημερομηνία των εκλογών.

Fake αριστερά

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε «κυβέρνηση της εξαπάτησης» αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «fake αριστερά». Είπε ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μονιμοποίησαν τα μνημόνια, έβαλαν ενέχυρο το δημόσιο πλούτο για 99 χρόνια, πρόκειται είπε, «για ένα εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα που μοναδικό στόχο έχει την παραμονή στην εξουσία με κάθε τρόπο». Αναφερόμενη προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως «έχει ουσιαστικά υπογράψει νέο, τέταρτο μνημόνιο» και τον κατηγόρησε πως παρότι εμφανίζεται ως φίλος των επενδύσεων είναι ουσιαστικά εχθρός τους.

Η κ. Γεννηματά άσκησε κριτική και στη Νέα Δημοκρατία. «Διαφωνούμε με τη θέση του κ. Μητσοτάκη ότι οι ανισότητες είναι φυσικό φαινόμενο», είπε. Επισήμανε πως σε αντίθεση με τη ΝΔ που θέλει ασυδοσία στην αγορά και συρρίκνωση του δημοσίου η κεντροαριστερά προτείνει ένα αποτελεσματικότερο και πιο ευέλικτο κράτος, που θα στηρίζει τις επενδύσεις και θα βάζει κανόνες στην υγιή επιχειρηματικότητα.

Παρουσιάζοντας πτυχές του αναπτυξιακού «Σχεδίου Ελλάδα» η κ. Γεννηματά είπε ότι βασικός στόχος θα πρέπει να είναι μια νέα συμφωνία με τους δανειστές με κύριο άμεσο αίτημα τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2%. Η μετατροπή του Υπερταμείου σε εργαλείο αξιοποίησης και όχι εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η θέσπιση ρήτρας απασχόλησης και περιβάλλοντος σε κάθε νέα σύμβαση εκμετάλλευσης δημόσιου πλούτου.

Ειδικότερα για το δημόσιο είπε ότι δεν θα δεχθεί απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις, αλλά μίλησε και για την ανάγκη να υπάρξει αξιολόγηση, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να γίνει καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ.

Συνάντηση με το ΤΕΕ/ΤΚΜ

Πριν από την ομιλία της η κ. Γεννηματά συναντήθηκε με τη διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Διοικούσας Πάρις Μπίλλιας παρουσίασε συνοπτικά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο κλάδος των μηχανικών, δίνοντας έμφαση στο ασφαλιστικό, στη δυσκολία λήψης φορολογικής ενημερότητας και στην καθίζηση του κατασκευαστικού κλάδου.

Η κ. Γεννηματά είπε ότι πολλές από τις προτάσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο «Σχέδιο Ελλάδα» δίνει απαντήσεις σε αυτά τα προβλήματα. Εξήγησε πως χρειάζεται προσέλκυση επενδύσεων αλλά και κίνητρα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια στην αγορά.

Στη συγκέντρωση παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Γιώργος Αρβανιτίδης, Μιχάλης Τζελέπης και Βαγγέλης Κεγκέρογλου, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Γιώργος Αρβανίτης, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο πρώην βουλευτής Σπύρος Βούγιας, στελέχη του επιτελείου της (Κουκουλόπουλος, Αντωνίδου, Χρηστίδης) κ.ά.

Το απόγευμα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει σε συναντήσεις με φίλους του Κινήματος οι οποίες θα γίνουν στην Καλαμαριά (στις 6 café fregio, Ν. Πλαστήρα 59) και στον Εύοσμο (café Rich, Π. Μελά 26, πλατεία Ευόσμου).

Αύριο Δευτέρα, στις 17:30 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις, στο ξενοδοχείο Caravel.