Skip to main content

Καθαρές ζημιές 582,6 εκατ. ευρώ για την Εμπορική Τράπεζα το 2009

Καθαρές ζημιές που ανέρχονται σε 582,6 εκατ. ευρώ παρουσίασε το 2009 η Εμπορική Τράπεζα εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της προσαρμογής της στα πρότυπα της Crédit Agricole.
Καθαρές ζημιές που ανέρχονται σε 582,6 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Εμπορική Τράπεζα για το 2009, γεγονός που το αποδίδει αφενός στο συνεχώς επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον και αφετέρου στην ευθυγράμμιση της πολιτικής διαχείρισης κινδύνων του ομίλου με τα πρότυπα της Crédit Agricole, κύριου μετόχου της.

Την ίδια στιγμή, το σύνολο καθαρών εσόδων της Εμπορικής Τράπεζας για το 2009 αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας τα 751 εκατ. ευρώ, ενώ τα μεικτά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 41,4% στα 104,2 εκατ. ευρώ.

Οι βασικές καταθέσεις παρουσιάστηκαν αυξημένες κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενδεικτικό της τάσης για βελτίωση των καταθετικών επιλογών της Τράπεζας, με τη μετατόπιση του καταθετικού ενδιαφέροντος από τις προθεσμιακές στις βασικές καταθέσεις. Συνολικά, οι καταθέσεις μειώθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 16%, στα 14,9 δισ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο δανείων υποχώρησε οριακά (αναμορφωμένο με τα ποσά των διαγραφών) στα 22,7 δισ. ευρώ από 22,9 δισ. ευρώ το 2008.

Το ύψος των προβλέψεων το δ’ Τρίμηνο του 2009 παρουσίασε περαιτέρω μείωση κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, φθάνοντας τα 138,4 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, η Εμπορική συνέχισε τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης που υλοποιεί.

Το σύνολο καθαρών εσόδων για το τρίμηνο ήταν 199,2 εκατ. ευρώ, εμφανίζεται μειωμένο κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αυξημένο όμως κατά 3% σε αναμορφωμένη και συγκρίσιμη βάση. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 6% και ανήλθαν στα 154,6 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω  της βελτίωσης της δομής των καταθέσεων και τo συνεχή έλεγχο του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, που επέδρασαν θετικά, παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον.

Εξάλλου, οι καθαρές ζημιές του δ’ τριμήνου παρουσίασαν μείωση, στα 110,5 εκατ. ευρώ από 113 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας, Alain Strub, τα οικονομικά αποτελέσματα του 2009 αποτελούν σαφή επιβεβαίωση ότι η Εμπορική Τράπεζα κινείται σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης 2009-2013, το οποίο προβλέπει επιστροφή στην κερδοφορία το 2011.

«Ο εξορθολογισμός του δικτύου μας, η βελτίωση του δανειακού χαρτοφυλακίου και της καταθετικής δομής μας, καθώς και η εφαρμογή νέων μηχανισμών πιστωτικού ελέγχου και διαδικασιών είσπραξης καθυστερημένων οφειλών έχουν αρχίσει να αποδίδουν αποτελέσματα. Παράλληλα, η Εμπορική είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, έχοντας την πλήρη υποστήριξη της Crédit Agricole, μετόχου πλειοψηφίας, η οποία έχει δεσμευτεί να καλύψει πλήρως την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε.

«Με τον τρόπο αυτό, η Εμπορική θα συνεχίσει να έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα και ικανά κεφάλαια, παράγοντες ανεκτίμητους στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τόσο για την Ελληνική οικονομία όσο και για τον τραπεζικό τομέα», κατέληξε ο κ.  Strub.