Skip to main content

Καθαρά κέρδη 85 εκατ. το τρίτο τρίμηνο για την Eurobank

Οι προβλέψεις έναντι πιστωτικών κινδύνων διαμορφώθηκαν σε 191 εκ. το τρίτο τρίμηνο 2016 και αντιστοιχούσαν σε 1,9% επί των μέσων χορηγήσεων.

Καθαρά κέρδη 85 εκατ. ευρώ. το τρίτο τρίμηνο και 192 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2016 ανακοίνωσε ο όμιλος της Eurobank.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Eurobank διαμορφώθηκαν σε 85 εκατ. το τρίτο τρίμηνο του 2016, από 46 εκ. το δεύτερο τρίμηνο και περιλαμβάνουν 55 εκατ. κέρδη από την πώληση της Eurolife ERB. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 4,3% το τρίτο τρίμηνο 2016, και κατά 24,9% το εννεάμηνο του 2016, ενώ τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 39,9%1 σε ετήσια βάση, σε 787 εκατ. ευρώ.

Θετικά ήταν και τα αποτελέσματα στη διαχείριση επισφαλών απαιτήσεων. Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ήταν αρνητικά (-28 εκατ. ευρώ), ενώ τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 70% σε τριμηνιαία βάση. Τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, διαμορφώθηκαν σε 34,8% το τρίτο τρίμηνο 2016, ενώ η κάλυψη των δανείων αυτών από προβλέψεις, αυξήθηκε σε 65,5% από 65,0% το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους.

Οι προβλέψεις έναντι πιστωτικών κινδύνων διαμορφώθηκαν σε 191 εκ. το τρίτο τρίμηνο 2016 και αντιστοιχούσαν σε 1,9% επί των μέσων χορηγήσεων.

Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό, παρέμειναν σταθερά κερδοφόρες για ακόμα ένα τρίμηνο, καθώς το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε 25 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εννεαμήνου, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 83 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 32 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας ενισχύθηκε κατά 40 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση, με τον δείκτη κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας Ι (CET1), να ανέρχεται σε 17,4% επί του σταθμισμένου ενεργητού στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2016. Με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ, ο δείκτης διαμορφώθηκε σε 13,8%, ενισχυμένος κατά 70 μονάδες βάσης το εννεάμηνο του 2016.

Η συνολική χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε κατά 6,0 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο έως και τις αρχές Νοεμβρίου και διαμορφώθηκε σε 15,5 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό ELA μειώθηκε κατά 2,7 δισ. την ίδια περίοδο σε 13,1δισ., ως αποτέλεσμα της αύξησης των καταθέσεων, της διενέργειας repos στη διατραπεζική αγορά και της επαναφοράς του waiver για τα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου από την ΕΚΤ.

Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 315 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και κατά 394 εκ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου το τρίτο τρίμηνο του 2016, γεγονός που αντανακλά κατά την τράπεζα, τη σταδιακή ομαλοποίηση των συνθηκών και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πελατών προς το τραπεζικό σύστημα. Σημειώνεται, ότι από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2016, οι καταθέσεις των πελατών της Eurobank έχουν αυξηθεί κατά 1,9 δισ.ευρώ.

Οι χορηγήσεις (προ προβλέψεων), διαμορφώθηκαν σε 50,6 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016, με τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ανέρχονται σε 26,4 δισ. ευρώ και 24,2 δισ. αντίστοιχα. Ο δείκτης χορηγήσεων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις, βελτιώθηκε σε 117,2%, από 119,9% στο τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2016.

Τα συνολικά προ-προβλέψεων έσοδα ανήλθαν σε 249 εκατ. ευρώ.

Η ενεργός και αποτελεσματική διαχείριση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, παραμένει η απόλυτη προτεραιότητα της τράπεζας για το επόμενο διάστημα. Το πλάνο μείωσης των NPEs που υποβλήθηκε στο SSM τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι ήδη σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η μείωση του ρυθμού δημιουργίας NPEs στην Ελλάδα κατά 70% έναντι του προηγούμενου τριμήνου, και η διατήρηση σε αρνητικό έδαφος του ρυθμού σχηματισμού νέων δανείων σε καθυστέρηση, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου στα 191 εκατ. ευρώ ή 1,9% ως ποσοστού επί των δανείων. Η περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που είναι υπό διαμόρφωση και η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τέλος, η ελαφρά θετική πορεία των καταθέσεων στην Ελλάδα, συμβαδίζει με το γενικότερο οικονομικό κλίμα σταθεροποίησης. Η εξάρτηση από το ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας έχει μειωθεί σημαντικά κατά 6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο και ανέρχεται στα 15,5 δισ. ευρώ. Η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και την προσπάθεια αύξησης των καταθέσεων» κατέληξε ο κ. Καραβίας.