Skip to main content

Κατάθεση Μαρκογιαννάκη για τη Siemens

Την πεποίθησή του ότι ενήργησε μέσα στο πλαίσιο του νόμου και των δυνατοτήτων, όπως επέβαλε το συμφέρον της χώρας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εξέφρασε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας
Την πεποίθησή του ότι ενήργησε μέσα στο πλαίσιο του νόμου και των δυνατοτήτων, όπως επέβαλε το συμφέρον της χώρας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εξέφρασε, εξεταζόμενος για δεύτερη ημέρα στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση της Siemens, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Αντιθέτως, οι βουλευτές τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, εστίασαν το ενδιαφέρον τους περισσότερο στη διερεύνηση, γιατί δεν καταγγέλθηκε μετά το πέρας των αγώνων η σύμβαση με την προμηθεύτρια του συστήματος C4I, SAIC, αντί της επαναδιαπραγμάτευσης.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης Μαρκογιαννάκη, την Τετάρτη, στην Επιτροπή θα εξεταστούν ο καθηγητής Πανεπιστημίου και δικηγόρος Γιάννης Γιαννίδης, ο χρηματιστής Σάββας Γιαννακίδης και ο δικηγόρος και εκπρόσωπος της Debevoise & Plimpton Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Την Πέμπτη θα εξεταστεί ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης, μέλος της διυπουργικής επιτροπής που εισηγήθηκε την άνοιξη του 2003 στο ΚΥΣΕ την προσφορά της SAIC/SIEMENS, ενώ τη Δευτέρα ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου.

Επιστολή Προβόπουλου

Εξάλλου με επιστολή του προς την Εξεταστική Επιτροπή ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος επικαλείται έλλειψη επαρκούς προσωπικού για τον έλεγχο που ζητεί η Εξεταστική για την αποκρυπτογράφηση του περιεχομένου από εννέα κούτες με λογαριασμούς από την Ελβετία.

Ο κ. Προβόπουλος σημειώνει ότι λόγω της φύσεως της συγκεκριμένης υπόθεσης, η διερεύνησή της απαιτείται να ανατεθεί σε υπαλλήλους της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος (ΔΕΠΣ) που διαθέτουν υψηλού επιπέδου προσόντα, εμπειρία και εξειδίκευση.

Συμπληρώνει όμως ότι ήδη έχει ανατεθεί σε έξι υπαλλήλους της ΔΕΠΣ η εξέταση των λογαριασμών της υπόθεσης του Βατοπαιδίου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το τέλος του τρέχοντος μηνός και ως εκ τούτου μπορούν στη φάση αυτή να διατεθούν μόνον τρεις υπάλληλοι για την υπόθεση Siemens.

Δεδομένης της πληθώρας των προς διερεύνηση στοιχείων, καταλήγει ο κ. Προβόπουλος, και της τυχόν αναγκαιότητας αναζήτησης πρόσθετων, ζητεί από την επιτροπή να γνωστοποιήσει στην ΤτΕ την απώτερη ημερομηνία, μέχρι την οποία πρέπει να υποβληθεί η σχετική έκθεση των εμπειρογνωμόνων, δεδομένου ότι η πληρότητα αξιολόγησης των στοιχείων συναρτάται με το διαθέσιμο χρόνο.