Skip to main content

Κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για το Δημόσιο. Αναλυτικά όλο το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Το πράσινο φως πήρε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο διεξήχθη σε βαρύ κλίμα λόγω της χθεσινοβραδινής φονικής επίθεσης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο, το ασφαλιστικό δεν περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για το Δημόσιο, καθώς υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών για το θέμα των ένστολων.

Συνέντευξη τύπου αναμένεται να παραχωρήσει από στιγμή σε στιγμή ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, με τη λήξη της συνεδρίασης, και θα εισαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία. Την μεθεπόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Εν τω μεταξύ, αντισυνταγματική, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο τη ρύθμιση της κυβέρνησης για το ΛΑΦΚΑ, λίγο πριν τις τελικές ανακοινώσεις για το ασφαλιστικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πολλοί ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θεωρούν εξίσου αντισυνταγματική την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία.

Γ. Παπανδρέου: Σημαντική απόφαση το ασφαλιστικό και τα εργασιακά

Σημαντική χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την απόφαση αυτή γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί ένα κλίμα σιγουριάς, ασφάλειας και εμπιστοσύνης στον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τα άτομα με αναπηρία και γενικά στον κάθε Έλληνα πολίτη.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να έχει τις εξής αρχές: Πρώτα από όλα να είναι βιώσιμο. Και πρόσθεσε ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, οι τομές θα έπρεπε να γίνουν, ορισμένες από αυτές με πιο γρήγορο ρυθμό σήμερα, έστω και αν ορισμένες αποφάσεις είναι πιο επώδυνες για κάποια κοινωνικά στρώματα. Δεύτερο, η εμπέδωση αισθήματος δικαιοσύνης. Και τρίτο να καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αναπλήρωση και τη βελτίωση της θέσης του συνταξιούχου, καθώς θα καλυτερεύει η δημοσιονομική κατάσταση και η οικονομία.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε την απουσία ενός αρθρωμένου και οργανωμένου προνοιακού συστήματος και ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει η ουσιαστική οργάνωση ενός τέτοιου συστήματος.

Το σύστημα αυτό, όπως είπε, θα περιλαμβάνει όλους όσοι έχουν ανάγκη προνοιακής στήριξης, από τον συνταξιούχο, τον ανάπηρο, μέχρι τον άνεργο, με τρόπο που να βοηθούνται να είναι ενεργοί πολίτες. Θα υπάρχει, όπως είπε, μια ουσιαστική και συστηματική βοήθεια.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, θα παρουσιαστούν πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου.

Και θα περιλαμβάνουν και επιμέρους πολιτικές διαφόρων υπουργείων που εμπλέκονται στον τομέα αυτό.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα εργασιακά, τονίζοντας ότι υπάρχει μια ελπίδα οι κοινωνικοί φορείς να βρουν σημεία επαφής κατά τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και συμφωνίες οι οποίες θα καλύπτουν τόσο τα εργασιακά όσο και τα μισθολογικά, ώστε να υπάρξει μια συλλογική σύμβαση για τα επόμενα έτη.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, εφόσον υπάρξουν παρόμοιες συμφωνίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται στο πλαίσιο του μνημονίου, θα τις υιοθετήσει και θα τις περιλάβει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει.

Γι΄ αυτό και δίνει ένα περιθώριο χρόνου, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί πολύ νωρίτερα από το Σεπτέμβριο.

Οι τελευταίες αλλαγές

Το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ενέκρινε το σχέδιο για τις αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα:

- Καθιερώνεται σταδιακά έως το 2015 το 65ο έτος ως κανονική ηλικία συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό τομέα.

- Το 60ό έτος ως ελάχιστη ηλικία για την καταβολή σύνταξης με 40 χρόνια ασφάλισης.

- Προβλέπεται αύξηση, για τους ασφαλισμένους από 1 Ιανουαρίου 1983 και μετά της 35ετίας (από τα 58 στα 60) και της 37ετίας στα 40 έτη μέχρι το 2015.

- Παράλληλα, προβλέπεται συγκρότηση τριών μεγάλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης (μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών) με ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων σε βάθος δεκαετίας.

- Ταυτόχρονα, καθιερώνεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με τον υπολογισμό τους, υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2011. Για το τμήμα εργασίας από το 2011 και μετά, θα ισχύουν νέοι χαμηλοί συντελεστές που, σε βάθος 40ετίας, θα δίνουν χαμηλότερες συντάξεις (ποσοστό αναπλήρωσης περί το 64% μαζί με τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, έναντι 70% και 80% που είναι σήμερα στα 35χρόνια ασφάλισης).

Προβλέπεται ότι από 1 Ιανουαρίου 2015 και εφεξής καθιερώνεται βασική σύνταξη το ύψος της οποίας για το 2010 καθορίζεται στο ποσό των 360 ευρώ τον μήνα.

» Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το πλήρες κείμενο σε μορφή .doc