Skip to main content

Καταστροφική η αύξηση του ΦΠΑ, λένε οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης

Καμπανάκι από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το οποίο καλεί την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τις αλλαγές στον ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό.

Για βάναυσο πλήγμα στην αγορά προειδοποιούν οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι σκέψεις για αλλαγές και αυξήσεις στον ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό, τις οποίες φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτή τη βλαπτική, όπως τη χαρακτηρίζει, μεταβολή, η οποία «είναι απολύτως βέβαιο ότι θα πλήξει τους επαγγελματίες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΕΘ:

«Πριν από δύο χρόνια, μετά από αγώνα των επαγγελματιών και των Επιμελητηρίων που τους εκπροσωπούν, ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε από 23% σε 13%.

»Όπως αποδείχθηκε το μέτρο ήταν σωστό, αφού συνέβαλε θετικά στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, ενώ ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος πήρε «βαθιά ανάσα» για να συνεχίσει τον αγώνα της επιβίωσης.

»Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, συζητείται η εκ νέου μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης σε ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ, από το 13% που είναι σήμερα. Αν ένα τέτοιο σχέδιο προχωρήσει, θα πλήξει τις επιχειρήσεις βάναυσα. Με δεδομένο ότι τα περιθώρια αύξησης τιμών είναι μηδενικά, λόγω της διαρκώς φθίνουσας κατανάλωσης, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του κλάδου θα επιβαρυνθούν την διαφορά που θα προκύψει, με αποτέλεσμα η καθημερινή τους προσπάθεια να γίνει ακόμη δυσκολότερη.

»Παράλληλα, ο τουρισμός που σε αυτή τη φάση της κρίσης αναδεικνύεται σε βαριά βιομηχανία της χώρας, θα πληγεί, αφού το προϊόν που προσφέρει θα γίνει ακριβότερο.

»Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτή τη βλαπτική για όλους μεταβολή, που είναι αμφίβολο αν θα αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου, ενώ είναι απολύτως βέβαιο ότι θα πλήξει τους επαγγελματίες της εστίασης, ενός κλάδου που συμβάλλει στην αύξηση του εγχώριου πλούτου και προσφέρει απασχόληση.

»Επίσης, το ΕΕΘ καλεί τους υπεύθυνους των παραγωγικών υπουργείων να αναζητήσουν για την αύξηση των δημοσίων εσόδων πιο παραγωγικούς και δημιουργικούς τρόπους, σύμφωνα με τις προτάσεις των φορέων της αγοράς, που βρίσκονται από καιρό στα χέρια τους».