Skip to main content

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης... το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης

Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα προβάλλει με δισέλιδο άρθρο της η κυριακάτικη «Νeue Ζurcher Ζeitung» της Ζυρίχης. Στο αφιέρωμα περιλαμβάνεται και συνέντευξη του Σπύρου Βούγια με τίτλο «

Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα προβάλλει με δισέλιδοάρθρο της η κυριακάτικη «Νeue Ζurcher Ζeitung» της Ζυρίχης, μετά απόέρευνα του απεσταλμένου της στην Ελλάδα, Christoph Plate. 


Οδημοσιογράφος περιγράφει από τη Λέσβο το βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα,καθώς δέχεται όλο και αυξανόμενο κύμα λαθρομεταναστών, που φθάνουνκυρίως μέσω Τουρκίας σε αναζήτηση καλύτερης τύχης στην Ευρώπη, «θύματαδιακινητών ανθρώπινων ψυχών, που πλουτίζουν από το εμπόριο αυτό».


Στοαφιέρωμα περιλαμβάνεται και συνέντευξη του υφυπουργού Προστασίας τουΠολίτη, Σπύρου Βούγια, με τίτλο «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης».


Ο κ.υφυπουργός δηλώνει ότι σοκαρίστηκε από τις συνθήκες που αντίκρισε στοΚέντρο Υποδοχής της Παγανής στη Λέσβο, το οποίο διέταξε να κλείσει. «Χρειαζόμαστε ένα αποκεντρωμένο σύστημα και τα κέντρα υποδοχής ναχτιστούν στα σύνορα της χώρας και όχι στην Αθήνα, όπου κάθε Παρασκευήβράδυ συνωστίζονται λαθρομετανάστες για να πάρουν έναν αριθμό που θατους επιτρέψει να κάνουν αίτηση ασύλου». Ο κ. υφυπουργός παραδέχεται τοπρόβλημα εικόνας της χώρας από τη μεταχείριση προσφύγων, αλλάδιαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα την αλλάξει, παρά τα λίγα μέσα πουδιαθέτει.


Υπογραμμίζει στο δημοσιογράφο ότι η Ελλάδα αποτελεί τηνέα πύλη για την Ευρώπη και αισθάνεται μόνη της στην αντιμετώπιση τουπροβλήματος, καθώς δεν υπάρχει συνεργασία από την Τουρκία, απ΄ όπουπροέρχεται το μεγάλο κύμα των λαθρομεταναστών. Θεωρεί επίσης ότι ησυμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ» δεν είναι δίκαιη για την Ελλάδα, καθώς όλοι στηνΕυρώπη θα πρέπει να μοιρασθούν το βάρος αυτό.


«Χρειαζόμαστε τη βοήθειατων Βρυξελλών, γιατί η Ελλάδα φροντίζει το 50% των μεταναστών πουέρχονται στην Ευρώπη. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί. Πρόκειται για μιακατάσταση έκτακτης ανάγκης», επισημαίνει ο κ. Βούγιας.


Ο κ.υφυπουργός δηλώνει επίσης ότι η έννοια πρόσφυγας είναι στο DNA τωνΕλλήνων και οι μετανάστες προσφέρουν πολλά στην ελληνική οικονομία.Ταυτόχρονα όμως έχει γίνει κατανοητό ότι η κατάσταση δεν μπορεί νασυνεχιστεί όπως είναι σήμερα.

Τέλος, αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεναπειλείται από μη δημοφιλή μέτρα για τους μετανάστες και ότι θασυνεχίσει να σέβεται τις δημοκρατικές αξίες.