Skip to main content

Κατασκήνωση για μέλη ευπαθών ομάδων στη Λεπτοκαρυά

Η κατασκήνωση θα λειτουργήσει από τις 3 Ιουλίου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου στη Λεπτοκαρυά Πιερίας και θα φιλοξενήσει 830 κατασκηνωτές.

Κατασκήνωση για ευπαθείς ομάδες και περιθαλπόμενους των Ιδρυμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και για τις αντίστοιχες ομάδες και των υπολοίπων Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας, θα λειτουργήσει από τις 3 Ιουλίου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου στη Λεπτοκαρυά Πιερίας.

Στην κατασκήνωση, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, θα φιλοξενηθούν φέτος περίπου 830 κατασκηνωτές με τους συνοδούς τους.

Η κατασκήνωση στη Λεπτοκαρυά

Η κατασκήνωση η οποία εγκαινιάζεται στην Λεπτοκαρυά Πιερίας, περιλαμβάνεται στο κρατικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τις ιδιαίτερα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους, παιδιά οικογενειών σε οικονομικό κίνδυνο κλπ), η αρμοδιότητα της εφαρμογής του οποίου ανήκει στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η κατασκήνωση, η οποία αναπτύσσεται σε έκταση ιδιοκτησίας του υπουργείου, εντός των ορίων του Δήμου Δίου-Ολύμπου, είχε εγκαταλειφθεί από το 2010, γεγονός που έχει επιφέρει εκτεταμένες φθορές στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της, ανέφερε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Συλβάνα Καρασαββίδου.

Με την Δ22/οικ. 24993/769/31-5-2017 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, ανατέθηκε για το έτος 2017 η οργάνωση και λειτουργία της κατασκήνωσης στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

Έκτοτε, η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις και προπαρασκευαστικές ενέργειες για την προετοιμασία του χώρου, ο οποίος είναι σήμερα πλήρως έτοιμος να λειτουργήσει και να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή των ατόμων που ζουν σε ιδρύματα και άλλων ευπαθών ομάδων.

Φωτίου: Όλα τα προνοιακά επιδόματα σε ενιαία αρχή πληρωμής και απόδοσης

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αναφερόμενη στο σχέδιο αναδιάταξης όλου του προνοιακού χάρτη της χώρας επισήμανε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ότι μέχρι το τέλος του 2017 όλα τα προνοιακά επιδόματα θα ενταχθούν σε ενιαία αρχή πληρωμής και απόδοσης (τον ΟΓΑ) και θα παρέχονται με τον ίδιο τρόπο που παρέχεται το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Ο πολίτης θα μπαίνει σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα διασυνδέεται με όλες τις βάσεις δεδομένων του κράτους, θα γράφει μόνο το ΑΦΜ του και θα βλέπει το σύνολο των επιδομάτων που δικαιούται. Επιπλέον, η κ. Φωτίου ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει δημιουργηθεί ένας χάρτης ιδρυμάτων της χώρας με την καταγραφή τους σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στην πλατφόρμα αυτή, εκτός από τα 63 δημόσια ιδρύματα της χώρας (για το παιδί, τα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους) θα καταγραφούν και άλλα περίπου 1.400 ιδρύματα φιλανθρωπικού χαρακτήρα, που είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Στόχος, όπως ανέφερε η κ. Φωτίου, είναι η καλύτερη λειτουργία των ιδρυμάτων, αλλά και η αποϊδρυματοποίηση των περιθαλπομένων με το άνοιγμα των ιδρυμάτων προς την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η δημιουργία στεγών υποστηριζόμενης και αυτόνομης διαβίωσης, η δημιουργία στεγών διαβίωσης για ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, καθώς και η δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ) και Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ).

Η κ. Φωτίου τόνισε ακόμη, ότι προωθείται μέσα στον μήνα, ο νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία, γιατί, όπως ανέφερε «τα παιδιά πρέπει πολύ γρήγορα να μπαίνουν σε ανάδοχη οικογένεια ή να βρίσκουν θετές οικογένειες, να μη μένουν στα ιδρύματα ούτε μία ημέρα». Παράλληλα ανέφερε, ότι νέο βραχίονα των πολιτικών αποτελεί το δίκτυο των Κοινωνικών Κέντρων, τα οποία δημιουργούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε 250 Δήμους.

«Τα Κέντρα Κοινότητας θα είναι ακριβώς οι αισθητήρες της πρόνοιας, αλλά και της κοινωνικής αλληλεγγύης του κράτους» επισήμανε η κ. Φωτίου, αναφέροντας ότι αυτά θα είναι επανδρωμένα με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, ενώ θα υπάρχουν ιδιαίτερες ομάδες για τους Ρομά, για τις κακοποιημένες γυναίκες, καθώς και συμβουλευτικά κέντρα οικογένειας και κέντρα ολοκληρωμένης φροντίδας ηλικιωμένων, όπου θα συντονίζονται οι δράσεις των ΚΗΦΗ, των ΚΑΠΗ και του «Βοήθεια στο Σπίτι».