Skip to main content

Καταρρίπτεται το τραπεζικό απόρρητο με το πόθεν έσχες

Οι φοροελεγκτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότηταν να ζητήουν από τις τράπεζες το άνοιγμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών, με βάση τα όσα δηλώνονται στο νέο Ε-9.
Ζήτημα κατάρριψης του τραπεζικού απορρήτου φαίνεται να τίθεται με την καθολική εφαρμογή του πόθεεν έσχες, εφόσον ο νόμος προωθηθεί, όπως σήμερα διαρρέεται. Κι αυτό, γιατί στο νέο έντυπο Ε-9, το οποίο θα καλούνται να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι, θα πρέπει να δηλώνεται και το ποσό ή τα ποσά που βρίσκονται κατατεθιμένα σε μια ή περισσότερες τράπεζες.

Μόνο που καθεαυτόν τον τρόπο εκπίπτει το απόρρητο, καθώς το δημόσιο και συγκεκριμένα οι ελεγκτικές φορολογικές αρχές, θα μπορούν, εφόσον το κρίνουν σκόπιμο, να ζητούν από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων να ανοίξουν τους συγκεκριμένους λογαριασμούς, προκειμένου να εξακριβώσουν αν ο φορολογούμενος είναι ειλικρινής. Επίσης, θα μπορούν να ζητούν - κατ΄ επέκταση - το άνοιγμα του συνόλου των τραπεζικών λογαριασμών που διατηρεί ο φορογούμενος στην Ελλάδα, με ό,τι βεβαίως κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται. Μεταξύ άλλων, η κίνηση αυτή, αν κριθεί από τη δικαιοσύνη ως συνταγματική, τότε δεν αποκλείεται να σημειωθεί διαρροή κεφαλαίων σε τράπεζες του εξωτερικού, προκειμένου να προστατευθεί το απόρρητο. Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, εκτιμούν ότι οι φόβοι αυτοί είναι υπερβολικοί κι ότι όλα τα ενδεχόμενα έχουν μελετηθεί και θα ξαναμπούν στο τραπέζι έως το Μάρτιο, όταν και θα ψηφισθεί το νέο νομοσχέδιο.