Skip to main content

Καταργείται οριστικά το 12ο δημοτικό- Στα γειτονικά σχολεία οι μαθητές

Το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου - Θα παραστούν και οι γονείς των μαθητών οι οποίοι αντιδρούν σε αυτή τη λύση.

του Δημήτρη Παπανίκου

Την κατάργηση του 12ου δημοτικού σχολείου το οποίο στεγάζεται στο λυόμενο της Μαρίας Κάλλας και τη διασπορά των περίπου 120 μαθητών σε γειτονικές σχολικές μονάδες αποφάσισε η δημοτική ομάδα της «Πρωτοβουλίας» η οποία συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τη Δευτέρα 10 Ιουλίου όπου θα παραστούν και οι γονείς των μαθητών οι οποίοι αντιτίθενται σε αυτήν τη λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Γιώργος Δημαρέλος και Θανάσης Παππάς είπαν ότι το λυόμενο στο οποίο στεγάζεται το σχολείο έχει κριθεί ακατάλληλο και πρέπει να κλείσει. Ως λύση προκρίθηκε η διασπορά των μαθητών σε άλλα, γειτονικά σχολεία. Ωστόσο, σε ερώτηση δημοτικών συμβούλων εάν οι περίπου 120 μαθητές θα χωρέσουν στα γειτονικά σχολεία, σαφής απάντηση δεν υπήρξε καθώς δεν έχει γίνει σχετική συνεννόηση με την αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης για το εάν υπάρχουν θέσεις στα όμορα σχολεία.

Τη διαφωνία του με την κατάργηση του σχολείου εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ανδρέας Κουράκης. Ο πρώην αντιδήμαρχος, μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης Σωκράτη Δημητριάδη είχαν εκπονήσει μελέτη για την επισκευή του σχολείου, η οποία προέβλεπε εργασίες προϋπολογισμού 20.000 ευρώ, την οποία είχε ζητήσει ο κ. Μπουτάρης. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας η μελέτη έμεινε στα αζήτητα καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου θεωρούν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Κατόπιν αυτού αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουνίου ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές των μαθητών στο συγκεκριμένο σχολείο οι οποίες θα πρέπει τώρα να ακυρωθούν και να εκπονηθεί σχέδιο για τη διασπορά τους σε άλλα σχολεία. Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δήμητρα Καμπουράκη είχε δηλώσει προ ημερών στη Voria.gr ότι «τυχόν απόφαση του δήμου για αναστολή λειτουργίας του σχολείου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων θα την προσβάλει καταθέτοντας προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης».

Δωρεά 10 εκατ. ευρώ

Στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας συζητήθηκε και το θέμα της αποδοχής της δωρεάς ύψους 10 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Όπως εξήγησε ο κ. Μπουτάρης από τα χρήματα αυτά τα 5 εκατ. θα δοθούν για έργα (ανάπλαση της Δημητρίου Γούναρη, της Απ. Παύλου και άλλων οδών) και τα υπόλοιπα πέντε για κοινωνικές και άλλες δράσεις. Τόνισε, μάλιστα, ότι τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018. Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη δωρεά είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις από μερίδα δημοτικών συμβούλων της «Πρωτοβουλίας» γι’ αυτό και το θέμα είχε αποσυρθεί από προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Μεταξύ των διαφωνούντων ήταν και ο κ. Κουράκης ο οποίος επανέλαβε και σήμερα την αντίθεσή του. Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας όπου το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει τη δωρεά.