Skip to main content

Κατάργηση της ποινικοποίησης της μη καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ ζητεί το ΒΕΘ

Κατάργηση της ποινικοποίησης λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών ζητεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Κατάργηση της ποινικοποίησης λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) ζητεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

Παράλληλα, με επιστολή του προς το διοικητή του Οργανισμού, Γεράσιμο Βουδούρη, το ΒΕΘ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση της ταμειακής κατάστασης και το μέλλον του ΟΑΕΕ.

«Εν μέσω της οικονομικής κρίσης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις-μέλη μας, λόγω της έντονης έλλειψης ρευστότητας, μεγάλος αριθμός των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές» αναφέρεται στην επιστολή.

Η βασική συνιστώσα των θέσεων του ΒΕΘ, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, κινείται στους παρακάτω άξονες: εξοικονόμηση πόρων από τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, έλεγχος και περιορισμός των ιατροφαρμακευτικών δαπανών, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας με ορθή εκμετάλλευση των ακινήτων και επανεκτίμηση κάθε περιττής και απρόσκοπτης δαπάνης, καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής με σταδιακή μείωση των εισφορών.

Το ΒΕΘ συμμεριζόμενο την αγωνία των μελών του προτείνει:

- Να υπάρχει μόνιμη και διαρκής ρύθμιση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ  με απόφαση του διοικητή.

- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσει για το ΙΚΑ, σε εφαρμογή της κάρτας εργασίας από 1 Ιουλίου 2011, να επεκταθεί και στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, εφόσον προκαταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του διμήνου.

- Ενεργοποίηση του μέτρου ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για δύο χρόνια στους αυτοαπασχολούμενους που είχαν αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

- Επέκταση του δικαιώματος αναγνώρισης πλασματικού  χρόνου  ανατροφής παιδιών και για τις ασφαλισμένες μητέρες στον ΟΑΕΕ, όπως ισχύει για τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ.

- Η καταβολή της σύνταξης να γίνεται και σε όσους οφείλουν εισφορές έως τρία έτη, οι οποίες θα παρακρατούνται από το ποσό της σύνταξης σε ποσοστό 30% του ύψους  της σύνταξης και μέχρι την αποπληρωμή τους.

Θετικό εμφανίζεται το ΒΕΘ για τον προαναγγελθέντα ηλεκτρονικό υπολογισμό συνταξιοδότησης που στοχεύει στην πληροφόρηση των ασφαλισμένων για το πότε δικαιούνται σύνταξη και ποιο ποσό θα λάβουν.

Παράλληλα με την επίσπευση του χρόνου απονομής σύνταξης, συμπεριλαμβανομένης και της διαδοχικής ασφάλισης, το ΒΕΘ προτείνει :

- την προκαταβολή ύψους 80% του ποσού σύνταξης εντός μηνός για τους ασφαλισμένους σε ένα φορέα, μόνο τον ΟΑΕΕ, μέχρι την έκδοση της οριστικής σύνταξης

- ενώ αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων, ζητά  να επανέλθουν από το ΙΚΑ στον φυσικό φορέα τους, τον ΟΑΕΕ.