Skip to main content

Καταργήσεις και συγχωνεύσεις βαρέων...βαρών στο δημοσιο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα παρουσιάσει σήμερα τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις οργανισμών, την ίδια ώρα που η Deutsche Telekom θα ζητάει το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου στον ΟΤΕ!

Του Σπύρου Νάννου


Τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις οργανισμών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση Θόδωρος Πάγκαλος, με εντολή του Γιώργου Παπανδρέου και βεβαίως ενόψει της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή. Σήμερα, πάντως, οι γερμανοί της Deutsche Telekom φθάνουν στην χώρα μας ώστε να «ζητήσουν» από το ελληνικό δημόσιο το ποσοστό που έχει στον ΟΤΕ για να ολοκληρώσουν την... αποκρατικοποίηση!

Ειδικότερα και όπως έχει γίνει γνωστό, σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής όπου θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τη σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή Υπηρεσιών, Συμβουλίων, Επιτροπών και Φορέων του Δημοσίου Τομέα. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος Αμέσως μετά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το περιεχόμενο της Διυπουργικής και θα αναφερθεί λεπτομερώς στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση και αφορούν αρχικά 73 οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, το όλο εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερα βήματα: α) Εκπόνηση «οδικού χάρτη» για την πορεία των καταργήσεων – συγχωνεύσεων, β) δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος, το οποίο προβλέπει τη συλλογή πληροφοριών για το αντικείμενο των φορέων και δημιουργία μητρώου για τους φορείς, γ) απόκτηση της κατάλληλης τεχνογνωσίας και δ) τεχνική υποστήριξη της όλης διαδικασίας.

Όσον αφορά την Deutsche Telekom, έρχεται στην Αθήνα με... άγριες διαθέσεις καθώς θα επισημάνει πως θα πρέπει να της δοθεί το δικαίωμα να παρεμβαίνει πλέον σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα όπως το εργασιακό χωρίς το δικαίωμα βέτο από ελληνικής πλευράς. Αυτό άλλωστε αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο, όλα όμως θα ξεκαθαριστούν έως τα τέλη του Ιουνίου.