Skip to main content

«Μισή» συμφωνία μέχρι την Κυριακή, σε εκκρεμότητα η δόση

Στόχος της κυβέρνησης να υπάρξει ένα κείμενο συμφωνίας με τους Θεσμούς. Ολοήμερες συναντήσεις προαναγγέλλει ο Τσακαλώτος.

Σε μία πρώτησυμφωνία με... ένα μέρος των δανειστών μέχρι την Κυριακή ελπίζει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση του νέου ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο των θεσμών, για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα «τελικό κείμενο συμφωνίας», το οποίο όμως, όπως υπογράμμισε, δεν θα μπορεί να οδηγήσει σε εκταμίευση δόσης, αν δεν διευκρινιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Μάλιστα, προανήγγειλε ολοήμερες συζητήσεις το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, με κορυφαίο το δημοσιονομικό.

«Δεν θα είναι συμφωνία επί της αρχής, αλλά ένα κανονικό κείμενο, η συμφωνία για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως η συμφωνία θα βγει σε δύο κείμενα, ένα με τους θεσμούς της ΕΕ και ένα άλλο κείμενο με το ΔΝΤ. «Τα δύο κείμενα μοιάζουν αλλά δεν είναι και ίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το κείμενο αυτό δεν φέρνει δόση  γιατί υπάρχει μία διαφωνία γιατί η Γερμανία και  άλλες χώρες θέλουν το ΔΝΤ. Άρα, πρέπει να συμφωνήσουμε και με το ΔΝΤ και με τις άλλες χώρες και με το Eurogroup για να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε ο ΥΠΟΙΚ, διευκρινίζοντας πως «θα είναι συνολική συμφωνία με τα δημοσιονομικά μέτρα τα κόκκινα δάνεια και με τα υπόλοιπα πεδία».

Θα είναι συνολική συμφωνία με τα δημοσιονομικά μέτρα τα κόκκινα δάνεια και με τα υπόλοιπα πεδία διευκρίνισε.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, στη διάρκεια των συζητήσεων τέθηκαν τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν έως το Σάββατο για να αρχίσει μετά η εφαρμογή των συμφωνηθέντων σε κείμενο απόφασης -Σε ένα κείμενο που θα έχουμε συναποφασίσει να τελειώσει έως το βράδυ της Κυριακής, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με παράγοντες από την πλευρά των θεσμών που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι προσπάθειες εστιάζονται στην καταγραφή της προόδου σε ένα κείμενο, το οποίο θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας ανακοίνωσης. Σε αυτή θα γίνεται λόγος για σημαντική πρόοδο ή για την επίτευξη ενός πλαισίου ενδιάμεσης συμφωνίας (state of play).