Skip to main content

Κατάρ: Πώς επηρεάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις από τον αποκλεισμό

Oι μεγάλες κατασκευαστικές συνεχίζουν εργασίες και περιμένουν άρση του αποκλεισμού, ενώ το ελληνικό εμπόριο έχει μια χρυσή ευκαιρία στο Κατάρ.

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και αυτό ισχύει και στην περίπτωση του αποκλεισμού του Κατάρ, από τρία κράτη της Αραβικής Χερσονήσου και την Αίγυπτο, όπως υποστηρίζουν Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν γνώση της κατάστασης και των ισορροπιών στην περιοχή, στην οποία σήμερα δραστηριοποιούνται μεγάλοι ελληνικοί τεχνικοί όμιλοι όπως και χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες στους κλάδους των κατασκευών, της υγείας αλλά και της εκπαίδευσης.

Ο αποκλεισμός του Κατάρ, στις αρχές της εβδομάδας, από τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέϊν, την Αίγυπτο και στη συνέχεια από την Υεμένη, προκάλεσε, όπως και ήταν επόμενο, μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία, τόσο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή, όσο και για τις οικονομικές εξελίξεις καθώς δεκάδες χιλιάδες οικονομικών μεταναστών, μεταξύ αυτών και αρκετές χιλιάδες Ελλήνων, εργάζονται στο Κατάρ, ενώ μεγάλα τεχνικά έργα εκτελούν ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Ενόσω στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο γίνονται επαφές για να βρεθεί λύση στην αραβική διένεξη, οι ελληνικές εταιρείες που βρίσκονται στην περιοχή συνεχίζουν κανονικά τις εργασίες τους, όπως δήλωσε στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ. Δημήτρης Κούτρας.

«Δεν ζούμε δραματικές στιγμές στο Κατάρ. Οι εργασίες και γενικότερα η ζωή συνεχίζεται όπως και πριν τον αποκλεισμό. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει λύση στο θέμα. Αν όχι, θα βρεθούμε μπροστά σε μία νέα μέρα», εκτίμησε ο κ. Κούτρας, ένας από τους πιο έμπειρους εργολάβους μεγάλων έργων στη χώρα μας.   

Σε αυτή δε την «νέα μέρα» θα πρέπει να λυθούν σύνθετα ζητήματα που αφορούν την προμήθεια υλικών, τις αλλαγές στα μεταφορικά κόστη και πολλά ακόμη,  όλα βαρύνουσας σημασίας για έναν όμιλο που έχει σήμερα ανεκτέλεστο 1 δις στην περιοχή. Σημειώνεται ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ συμμετέχει σε κοινοπραξία που κατασκευάζει τη «χρυσή γραμμή» του μετρό της Ντόχα.

Χρονικό περιθώριο 10-15 ημερών για να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης ώστε να μην προκύψουν ζητήματα αντικατάστασης των αποθεμάτων με νέα, δίνει ο κ. Κώστας Λυσαρίδης, αντιπρόεδρος της ΕΤΕΘ και εντεταλμένος σύμβουλος της J&R ΑΒΑΞ που εκτελεί μεγάλα συμβόλαια στο Κατάρ, στο τεχνητό νησί «Pearl»  και για την κατασκευή του σταδίου Qatar Foundation Stadium, έργο που αφορά τις υποδομές για το Μουντιάλ του 2022.

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο αποκλεισμός του Κατάρ θα αρθεί άμεσα, καθώς προμηθευόμαστε αδρανή από τη Σαουδική Αραβία και άλλες γειτονικές χώρες. Εάν δεν εξευρεθεί λύση στις επόμενες 10-15 ημέρες, θα πρέπει να βρεθούν άλλοι οδοί τροφοδοσίας των κατασκευαστών με υλικά», είπε ο κ. Λυσαρίδης ο οποίος εκτίμησε ότι οι Έλληνες μηχανικοί και τεχνικοί που απασχολούνται από εταιρείες, όχι μόνο ελληνικών συμφερόντων, στο Κατάρ, ίσως και να ξεπερνούν τις 2.000 άτομα.

Να σημειωθεί ότι παρουσία στο Κατάρ έχει και η «Αρχιρόδον», η οποία εκτελεί έργα σε τμήματα του Μετρό ενώ έχει εκτελέσει πολλές εργολαβίες που εξυπηρετούν την μεταφορά υγρού Φ/Α (LNG).

Eυκαιρίες για το ελληνικό εμπόριο

Η κατάσταση των τελευταίων ημερών δεν ανησυχεί τον πρόεδρο της EYΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ κ. Πάρι Κοκορότσικο, έναν επιχειρηματία που γνωρίζει καλά την περιοχή καθώς έχει, μέσω του ομίλου των Ευρωσυμβούλων δραστηριοποιηθεί στη δημιουργία Θερμοκοιτίδων Επιχειρήσεων σε πολλά εμιράτα.

«Ο αποκλεισμός του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία, από την οποία γινόταν μέχρι προχθές η προμήθεια όλων των ειδών που τροφοδοτούν την λιανική, ανοίγει ευκαιρίες για τους Έλληνες και Κυπρίους εμπόρους αλλά και παραγωγούς καταναλωτικών προϊόντων. Άλλωστε να τονίσουμε σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των εμπορευματικών μεταφορών και τα logistics ότι το Κατάρ δεν έχει αποκλεισθεί από το Ομάν και το Κουβέϊτ, το Ιράκ τηρεί ουδέτερη στάση στη διένεξη ενώ η Τουρκία ζητεί την επίλυση του προβλήματος», τόνισε ο κ. Κοκορότσικος.

Ο αποκλεισμός λοιπόν δημιουργεί προηγούμενο για το Κατάρ και την τροφοδοσία του retail, ακόμη και αν λήξει άμεσα η παρούσα κατάσταση. Αυτή λοιπόν την ευκαιρία, πρέπει οι Έλληνες να δείξουν ότι μπορούν να την εκμεταλλευτούν για να προωθήσουν προϊόντα σε μία από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου.

Ο αποκλεισμός δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τον κ. Κοκορότσικο καθώς, όπως είπε η παραγωγή του υγρού φυσικού αερίου δεν επηρεάζεται, ενώ το εμιράτο μπορεί να εξυπηρετήσει το διεθνές του εμπόριο από τους λιμένες που διαθέτει. Γεωστρατηγικά το Κατάρ, παραμένει ένας στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ αλλά και τους Ευρωπαίους, αφού μάλιστα στο έδαφός του βρίσκεται η αμερικανική αεροπορική βάση Al Udeid. Το αμερικανικό και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον έχει εκφραστεί με πολλούς άλλωστε τρόπους καθώς πετρελαϊκοί κολοσσοί έχουν ερευνητικά κέντρα στο εμιράτο, ενώ μέσω του Qatar Foundation, έχουν δημιουργηθεί Τμήματα πέντε αμερικανικών πανεπιστημίων.

Η συντριπτική πλειονότητα των ξένων επιχειρήσεων στην Αραβική Χερσόνησο, έχει έδρα στα ΗΕΑ, λόγω μεγέθους και ευνοϊκότερων συνθηκών δραστηριοποίησης. Το Κατάρ, είναι μεν ένα βαθύπλουτο εμιράτο, αλλά πολύ μικρό, σε έκταση και πληθυσμό, οπότε ουσιαστικά αποτελεί μία πολύ πλούσια αλλά περιφερειακή αγορά της Αραβικής Χερσονήσου.

Συμπερασματικά, έχει αρχίσει να επικρατεί η αντίληψη ότι με την άσκηση πιέσεων θα εκτονωθεί η κατάσταση, όπως υποστήριξε και ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Κυριάκος Λουφάκης.

«Σε τούτη την φάση προβλήματα αντιμετωπίζουν κάποιοι εξαγωγείς, όπως γνωστή εταιρεία που εμπορεύεται μεταλλεύματα, της οποίας containers έχουν αποκλειστεί και δεν μπορούν να παραδοθούν στο Κατάρ. Θεωρώ ότι αυτή η περίοδος που είναι προβληματική για τον ανεφοδιασμό του εμιράτου, θα λήξει σύντομα. Σε διαφορετική περίπτωση το εμπόριο θα ακολουθήσει άλλες διαδρομές», κατέληξε ο πρόεδρος των Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.