Skip to main content

Κατάπτυστο πανό για τη Σρεμπρένιτσα στο Ελλάδα - Βοσνία (φωτο)

Οι Βόσνιοι έφεραν στη δημοσιότητα πανό που σηκώθηκε από την ελληνική κερκίδα, με αναφορά ο έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα

Ένα απαράδεκτο πανό που «σηκώθηκε» στην ελληνική κερκίδα, στη χθεσινή αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδος με τη Βοσνία, έχει προκαλέσει την οργή της πρώην γιουγκοσλαβικής χώρας, με τα βοσνιακά ΜΜΕ να «βράζουν» για το περιεχόμενό του, αφού γίνεται αναφορά στο έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα.

Συγκεκριμένα, μετά το γκολ των Βόσνιων, δημοσιογράφος από τη βαλκανική χώρα ανήρτησε στο twitter μία φωτογραφία, στην οποία διακρίνεται το πανό, στο οποίο αναγράφεται στη σερβική γλώσσα: «Μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρένιτσα». Πρόκειται για ένα σύνθημα των Σέρβων όταν οι πληγές του πολέμου ήταν ακόμα ανοιχτές, ενώ το φώναξαν στους Βόσνιους και όταν οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν μεταξύ τους το 2005.

Το συγκεκριμένο πανό «κατέβηκε» λίγο αργότερα, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει, καθώς στιγματίστηκε η εξαιρετική εικόνα της ελληνικής εξέδρας. Η Βοσνιακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, μέσω tweets, ζητεί την παρέμβαση της UEFA, ενώ ανοίγει... βεντέτα, σημειώνοντας ότι η ρεβάνς μεταξύ των δύο ομάδων θα διεξαχθεί στην «κόλαση» της Ζένιτσα. «Καλώς να ορίσεις στην κολασμένη Ζένιτσα, στις 9 Ιουνίου, αγαπητέ φασίστα!», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα «τιτιβίσματα».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι, πριν το χθεσινό ματς, υπήρχαν πληροφορίες πως στο «Καραϊσκάκης» θα βρίσκονταν και Σέρβοι οπαδοί, κάτι, ωστόσο, που δεν επιβεβαιώθηκε.

Βέβαιη η τιμωρία

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό υπέπεσε στην αντίληψη του παρατηρητή και αναφέρεται στο φύλλο αγώνα, όπως άλλωστε και τα καπνογόνα των Βόσνιων.

Η τιμωρία πάντως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού FIFA και UEFA έχουν μηδενική ανοχή σε φαινόμενα εθνικισμού και ρατσισμού.

Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, που αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα από τον Γιόνας Έρικσον, κινδυνεύει με αποκλεισμό από μία έως τρεις αγωνιστικές επειδή χτύπησε με κεφαλιά (!) τον Χάιροβιτς.