Skip to main content

Καταποντίζεται ο δείκτης της ελληνικής μεταποίησης PMI

Σε χαμηλό 22 μηνών, λόγω της εξασθενημένης ζήτησης, η παραγωγή στα ελληνικά εργοστάσια, στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου.

Ιδιαίτερα συρρικνωμένη εμφανίζεται η παραγωγή στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών, στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, ως αποτέλεσμα της εξασθενημένης ζήτησης, τόσο από το εσωτερικό όσο και από τις διεθνείς αγορές.

Από την πλευρά των εταιρειών, παρατηρήθηκε εξορθολογισμός του παραγωγικού μηχανισμού, ενώ ακολούθησε μείωση της απασχόλησης και υποχώρηση των επιπέδων αποθεμάτων. Εν τω μεταξύ, οι χρεώσεις περιορίστηκαν λόγω των έντονων ανταγωνιστικών πιέσεων, επιβαρύνοντας έτσι τα περιθώρια κέρδους λόγω του ταχύτερου ρυθμού αύξησης του κόστους.

Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα -μέγεθος το οποίο δίνει τη γενική εικόνα των επιχειρησιακών συνθηκών- κατέγραψε τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για όγδοο συνεχή μήνα τον Απρίλιο.
 
Ταυτόχρονα, κλείνοντας στις 46.5 μονάδες, τιμή χαμηλότερη από τις 48.9 μονάδες του Μαρτίου, η πρόσφατη τιμή του δείκτη ήταν η χαμηλότερη από τον Ιούνιο του 2013. Η ταχύτερη συρρίκνωση της παραγωγής στα εργοστάσια συνέβαλε στην υποχώρηση του κύριου δείκτη τον Απρίλιο, τη σημαντικότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 22 μηνών.
 
Η απότομη και επιταχυνόμενη μείωση της παραγωγής τόσο των ενδιάμεσων όσο και των κεφαλαιουχικών αγαθών ήταν ακόμα ένας παράγοντας που οδήγησε στη μείωση του κύριου δείκτη. Αντίθετα, η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών κατέγραψε περαιτέρω αύξηση, μολονότι βραδύτερη.
 
Ο συνολικός όγκος των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκε απότομα τον Απρίλιο, και με αισθητά ταχύτερο ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα. Το γεγονός αυτό επιμήκυνε την τρέχουσα ακολουθία μείωσης των συνολικών νέων παραγγελιών σε οκτώ μήνες. Η εξασθένηση των παραγγελιών ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης των νέων εργασιών από το εξωτερικό. Αναφορές των μελών του πάνελ υπογράμμισαν ότι η αβεβαιότητα και η πολιτική αστάθεια έδρασαν ανασταλτικά ως προς το ενδιαφέρον των πελατών.
 
Επηρεάζεται και η απασχόληση
 
Την ίδια στιγμή, η απασχόληση επανήλθε σε επίπεδα συρρίκνωσης τον Απρίλιο, έχοντας αυξηθεί μέτρια κατά τη διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων μηνών. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν οριακός. Εξακολούθησε η έλλειψη της πίεσης στην παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων του τομέα, ενώ περαιτέρω δριμεία υποχώρηση καταγράφηκε στα επίπεδα των αδιεκπεραίωτων εργασιών τον Απρίλιο. Ο ρυθμός μείωσης ήταν ο ταχύτερος σε διάστημα τριών μηνών.
 
Τα επίπεδα των αγορών που πραγματοποίησαν οι κατασκευαστές μειώθηκαν περαιτέρω τον Απρίλιο, καθώς επιβραδύνθηκαν οι γραμμές παραγωγής. Ο βαθμός μείωσης της αγοραστικής δραστηριότητας κατά την τελευταία περίοδο της έρευνας ήταν ο σημαντικότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο το 2013, ενώ οδήγησε και πάλι σε υποχώρηση των αποθεμάτων προμηθειών, μολονότι με ελαφρώς μέτριο ρυθμό.

Πτώση και στα αποθέματα
 
Επιπροσθέτως, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα, ενώ ο ρυθμός μείωσης παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος σε σύγκριση με τον έντονο ρυθμό που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.

Ο έντονος ανταγωνισμός ώθησε τους παραγωγούς αγαθών σε περιορισμό των τιμών χρέωσης, με σκοπό την υποστήριξη των πωλήσεων. Ο ρυθμός μείωσης ήταν δριμύς και ο ταχύτερος που έχει σημειωθεί σε διάστημα οκτώ μηνών. Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε παρά το γεγονός ότι η αύξηση του κόστους κατέγραψε υψηλό δέκα μηνών, και ενώ μέλη του πάνελ ανέφεραν υψηλότερες τιμές πρώτων υλών, τις οποίες συνέδεσαν, εν μέρει, με
το εξασθενημένο ευρώ.
 
Τέλος, τα στοιχεία της έρευνας του Απριλίου υπέδειξαν τον πέμπτο συνεχή μήνα όπου καταγράφηκε αύξηση του χρόνου παράδοσης προμηθειών. Ο βαθμός επιδείνωσης της απόδοσης των προμηθευτών ήταν, στην πραγματικότητα, ο σημαντικότερος από τον Ιανουάριο του 2014.
 
Σμιθ: Επιταχύνεται η πτωτική τάση της μεταποίησης
 
Ο Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών, δήλωσε σχετικά: «Η συνεχιζόμενη ύφεση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα έφθασε σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο, ενώ η έρευνα του δείκτη PMI υπέδειξε ότι η παραγωγή στα εργοστάσια υποχώρησε στον μέγιστο βαθμό σε διάστημα περίπου δύο ετών. Η εξασθενημένη ζήτηση, λόγω της αβεβαιότητας ως προς τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας, συνέτεινε στην υποχώρηση του τομέα.
 
Στην πραγματικότητα, οι ενδείξεις από τα στοιχεία της έρευνας ήταν γενικά δυσοίωνες. Η απασχόληση επανήλθε σε επίπεδα συρρίκνωσης μετά από τέσσερις μήνες μέτριας αύξησης, ενώ οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες και της περιορισμένης ρευστότητας. Εάν στα δεδομένα αυτά προσθέσουμε και τις αυξανόμενες πιέσεις επί του κόστους λόγω του εξασθενημένου ευρώ, η τελευταία έρευνα έδωσε μια συνολικά θλιβερή εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στον τομέα παραγωγής αγαθών».