Skip to main content

Καταγγέλλουν την αστυνομία ότι αγνόησε κλήση για επέμβαση στο ΑΠΘ

Ανενόχλητη, ομάδα κουκουλοφόρων έκαψε το υποκατάστημα της τράπεζας εντός του ΑΠΘ, ενώ δεν παρενέβη και η Πυροσβεστική - Τι απαντά η Αστυνομία

Του Νίκου Ηλιάδη

Ένα περιστατικό το οποίο γεννά ερωτήματα σχετικά με τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας όσον αφορά τη φύλαξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνέβη τα ξημερώματα της 23ης Σεπτεμβρίου. Ομάδα κουκουλοφόρων οι οποίοι προηγουμένως είχαν ρίξει βόμβες μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ η οποία φυλάσσει το τούρκικο προξενείο στην οδό Αγίου Δημητρίου, κατέφυγε εν συνεχεία μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου και ξεφόρτωσε τις υπόλοιπες μολότοφ στο υποκατάστημα τράπεζας το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του κτηρίου διοίκησης του ΑΠΘ. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο καθώς το υποκατάστημα διαθέτει ισχυρά προστατευτικά ρολά, κάγκελα, αλλά και διπλά τζάμια, λόγω των αλλεπάλληλων ανάλογων επιθέσεων που έχει δεχθεί κατά το παρελθόν. Έτσι, η ομάδα των περίπου τριάντα έως σαράντα ατόμων, χρειάστηκε περισσότερα από τριάντα λεπτά έως ότου κατορθώσει να σπάσει τα μεταλλικά ρολά, να κόψει με ειδικό τροχό τα προστατευτικά κάγκελα, να σπάσει τη διπλή τζαμαρία και να ρίξει μέσα τις μολότοφ.

Κλήση στο «100»

Οι φύλακες του ΑΠΘ οι οποίοι αντιλήφθηκαν το περιστατικό τηλεφώνησαν αμέσως στο «100», ενημερώνοντας για το τι ακριβώς συμβαίνει και ζητώντας την άμεση επέμβαση της αστυνομίας. Όπως εξήγησαν στη Voria.gr, επειδή δεν μπορούσαν να παραμείνουν στο χώρο του υποκαταστήματος, οι φύλακες απομακρύνθηκαν αλλά άφησαν στην αστυνομία τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων τους προκειμένου να τους ειδοποιήσουν μόλις φτάσουν στο χώρο του πανεπιστημίου. Ωστόσο, η αστυνομία δεν εμφανίστηκε ποτέ!

Όταν οι μολότοφ άρχισαν να καίνε ό,τι υπήρχε εντός του υποκαταστήματος οι φύλακες κάλεσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία ανταποκρίθηκε, ωστόσο στάθμευσε έξω από το χώρο του πανεπιστημίου, στο ύψος της πύλης Εμπορίου της ΔΕΘ, καθώς για να μπει εντός του campus ζητούσε να υπάρξει συνοδεία και από την αστυνομία. Σύμφωνα πάντα με τους φύλακες του ΑΠΘ, οι άνδρες της Πυροσβεστικής είπαν πως δεν μπορούσαν να διακινδυνεύσουν την είσοδο στο campus καθώς οι κουκουλοφόροι ήταν ακόμη μέσα στον χώρο.

Έτσι, τη φωτιά η οποία κατέστρεψε ό,τι υπήρχε εντός του υποκαταστήματος της τράπεζας, έσβησαν έπειτα από πολλή ώρα οι φύλακες του ΑΠΘ, μαζί και με τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Μηχανοργάνωσης, Νίκο Μανουσαρίδη, χρησιμοποιώντας φορητούς πυροσβεστήρες τους οποίους έδωσαν οι άνδρες της Πυροσβεστικής.

Η αδράνεια και η απροθυμία την οποία επέδειξε η ΕΛ.ΑΣ. στις κλήσεις των ανδρών φύλαξης του ΑΠΘ έχει προκαλέσει την ενόχληση των πρυτανικών αρχών. Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες της Voria.gr μέλος της πρυτανείας είχε ενημερώσει στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για το συμβάν την ώρα που αυτό εξελισσόταν, ζητώντας την παρέμβασή τους. Σύμφωνα, δε, με τις ίδιες πληροφορίες, η ομάδα που κατέκαψε το υποκατάστημα παρέμεινε στο campus για αρκετή ώρα καθώς σε γειτονικό χώρο εντός του πανεπιστημίου γινόταν πάρτι.

Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ.

Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. ο βοηθός γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Μιλτιάδης Πουρσανίδης ανέφερε στη Voria.gr ότι «η αστυνομία θα πρέπει ορισμένες φορές να επιλέξει, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, εάν μια επέμβαση θα επέφερε χειρότερα αποτελέσματα», σημειώνοντας πως την ώρα εκείνη μέσα στο πανεπιστήμιο γινόταν πάρτι με τη συμμετοχή περίπου χιλίων ατόμων. Προσέθεσε πως με αφορμή αυτό το περιστατικό, αλλά και από ανάλογα προηγούμενα «θα πρέπει να ξαναδούμε τα ζητήματα ασφαλείας μέσα στο πανεπιστήμιο, όπως και το εάν ενδείκνυται τελικά να λειτουργεί εκεί υποκατάστημα τράπεζας».

Αιχμές για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. αφήνει ο αναπληρωτής πρύτανης Θόδωρος Λαόπουλος ο οποίος δήλωσε στη Voria.gr ότι «η Ελληνική Αστυνομία ειδοποιήθηκε από τους φύλακες του πανεπιστημίου, η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε επίσης και ήρθε αλλά δεν μπόρεσε να παρέμβει επειδή δεν είχε την προστασία της αστυνομίας. Τελικά τη φωτιά την έσβησαν οι φύλακες του ΑΠΘ».

Σκέψεις να κλείσει το υποκατάστημα

Όπως εξήγησε ο κ. Λαόπουλος η τράπεζα ενημέρωσε τις πρυτανικές αρχές ότι σκέφτεται να κλείσει το υποκατάστημα το οποίο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια εντός του ΑΠΘ. Ο λόγος είναι ότι πολύ συχνά αναγκάζεται να δαπανά σημαντικά ποσά προκειμένου να αποκαθιστά ζημίες οι οποίες οφείλονται σε επιθέσεις «αγνώστων», ενώ και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πάψει να το ασφαλίζουν. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Λαόπουλος, στη διάρκεια των νυν πρυτανικών αρχών είναι η δεύτερη φορά που το υποκατάστημα υφίσταται ζημίες τέτοιας έκτασης. Σημειώνεται ότι η λειτουργία του υποκαταστήματος, στο οποίο απασχολούνται δύο έως τρεις υπάλληλοι, εξυπηρετεί εκατοντάδες μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και πάρα πολλούς φοιτητές.

Πέραν αυτού, το πανεπιστήμιο θα χάσει ένα σημαντικό έσοδο που εισπράττει ετησίως ως ενοίκιο από την τράπεζα, ποσόν το οποίο, όπως εξηγεί ο κ. Λαόπουλος, ισοδυναμεί με την κρατική επιχορήγηση που αντιστοιχεί σε δύο μικρά τμήματα του πανεπιστημίου.

Στο μεταξύ από χθες ξεκίνησαν εργασίες ελαιοχρωματισμού σε όλο το κλιμακοστάσιο του κτηρίου διοίκησης καθώς, από τους πυκνούς καπνούς που αναδύθηκαν από τη φωτιά στο υποκατάστημα, μαύρισαν οι τοίχοι σε ολόκληρο το κλιμακοστάσιο, έως και τον 8ο όροφο του κτηρίου.