Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Καταγγελίες για τις εργασίες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη(φωτο)

Επιτροπή ελέγχου για να εξεταστούν οι καθυστερήσεις στο έργο ενεργειακής αναβάθμισης της Βιβλιοθήκης του Δ. Θεσσαλονίκης ζητά η παράταξη «Εντάξει»

Προβλήματα κατά την εκτέλεση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αμύνης καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Εντάξει» Σωκράτη Δημητριάδη, μετά τις παρατάσεις αποπεράτωσης που έχουν δοθεί στον εργολάβο.

Μάλιστα, με έγγραφό του στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Δημητριάδης ζητά να συγκροτηθεί μια επιτροπή ελέγχου, ώστε να εξεταστούν όλα τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις καθυστερήσεις.

Οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης εξελίσσονται παράλληλα με τα έργα και στο κτήριο Αρχιτεκτονικής του δήμου στην Αγγελάκη. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.049.468 ευρώ μετά την έκπτωση από τον εργολάβο 37,54%.

«Οι συνεχείς παρατάσεις εκτροχιάζουν τον αρχικό σχεδιασμό του δήμου και επιπλέον τίθεται το ερώτημα της οικονομικής επιβάρυνσης αφού το ποσό της έκπτωσης είναι σε άμεση συνάρτηση με τον περιορισμένο χρόνο εκτέλεσης του έργου» επισημαίνει ο κ. Δημητριάδης.



Οι εργασίες του έργου ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο και έπρεπε να ολοκληρωθούν σε 215 ημέρες.  Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε έγγραφο του κ. Δημητριάδη, κατ’ απαίτηση της διαχειριστικής αρχής, όμως, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση τέθηκε ως όρος να ολοκληρωθεί το έργο έως 20-11-2015. Μετά από αίτηση του αναδόχου και προέγκριση της διαχειριστικής αρχής το έργο πήρε παράταση προθεσμίας εκτέλεσης 28 ημερών, δηλαδή έως 28-12-2015. Στη συνέχεια ο ανάδοχος αιτήθηκε δύο παρατάσεις προθεσμίας του έργου για χρονικό διάστημα αρχικά 4 μηνών και αργότερα άλλων δύο, οι οποίες και δόθηκαν.  

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς στο δημοτικό συμβούλιο, ξεκαθάρισε ότι το έργο θα παραδοθεί στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία παράταση που δόθηκε και πως δε θα υπάρξει άλλο περιθώριο.  



Αναφερόμενος στις εργασίες που πραγματοποιούνται ο κ. Δημητριάδης επισημαίνει πως «αντικαταστάθηκαν παλαιά κουφώματα με νέα, τα οποία όμως δεν ανοίγουν, ή ανοίγουν κουφώματα με μικρή επιφάνεια ενώ δεν επανατοποθετήθηκαν φουμέ υαλοπίνακες, όπως προέβλεπε η αρχική μελέτη».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, «η μεγάλη παράταση του έργου έχει αρνητικές συνέπειες στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα δύο κτίρια». Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης ζητά «να προσκομιστεί αντίγραφο της ενεργειακής μελέτης που εκπονήθηκε για τα δύο κτίρια και από τις οποίες προφανώς θα προκύπτει το ενεργειακό όφελος που θα έχουν».  

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης του έργου έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα στη λειτουργία της αφού οι πολίτες δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν.