Skip to main content

Καταλονία: Το 90% υπέρ της ανεξαρτησίας - Ραχόι: Δεν έγινε δημοψήφισμα

Στις κάλπες προσήλθαν περί τα 2,26 εκατ. ψηφορόροι, δηλαδή το 42.3% των συνολικά 5 εκατ. 340 χιλιάδων ψηφοφόρων της περιφέρειας, παρά την απαγόρευση.

Συντριπτικά υπέρ του «Ναι», τάχθηκαν οι Καταλανοί ψηφοφόροι για την ανεξαρτησία της περιφέρειάς τους, όπως ανακοίνωσε η καταλανική κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, στο δημοψήφισμα που βάφτηκε με αίμα λόγω της πρωτοφανούς αστυνομικής καταστολής, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό περισσότερων από 800 ατόμων (δείτε εδώ), οι Καταλανοί ψήφισαν «Ανεξαρτησία» σε ποσοστό 90%. Στις κάλπες προσήλθαν περί τα 2,26 εκατ. ψηφορόροι, δηλαδή το 42.3% των συνολικά 5 εκατ. 340 χιλιάδων ψηφοφόρων της περιφέρειας, παρά την απαγόρευση της Μαδρίτης.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Ραχόι είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα παράνομο και αντισυνταγματικό, αλλά οι Καταλανοί, αποφασισμένοι να ψηφίσουν, σχημάτισαν από τα ξημερώματα ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα, πολλά εκ των οποίων έκλεισαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ραχόι: Κανένα δημοψήφισμα

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάννο Ραχόι δήλωσε ότι «δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα σήμερα».

«Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Καταλανών δεν ήθελαν να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα και τήρησαν τον νόμο», τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ρίχνοντας τις ευθύνες για τα έκτροπα στην περιφερειακή κυβέρνηση.

«Μοναδικός στόχος της σημερινής διαδικασίας ήταν να σπείρει τη διχόνοια, να φέρει τους πολίτες αντιμέτωπους τον έναν με τον άλλο και να προκαλέσει ανεπιθύμητες καταστάσεις. Αυτή η διαδικασία απέτυχε», είπε ο Ραχόι συμπληρώνοντας ότι «επλήγη σοβαρά η συνύπαρξη».

«Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάσθηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία», υποστήριξε ο Ραχόι, προσθέτοντας πως το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας και ήταν ένας «δρόμος που οδηγεί στο πουθενά».

Ο Ραχόι ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν τον νόμο και έκαναν τη δουλειά τους και υποστήριξε πως το κράτος δικαίου επικράτησε στην Καταλονία. «Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», τόνισε ο συντηρητικός ηγέτης σε τηλεοπτική ομιλία του.

Οι δυνάμεις της τάξης «έκαναν το καθήκον τους» και «σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης», η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα. «Θα ήταν ευκολότερο για όλους να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε ο συντηρητικός ηγέτης. Το δημοψήφισμα αποτελούσε μια «αληθινή επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου στην οποία το κράτος αντέδρασε με αποφασιστικότητα και ηρεμία».

Πουτσδεμόν: Κερδίσαμε το δικαίωμα στην ανεξαρτησία

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλε Πουτσδεμόν δήλωσε ότι «η περιφέρεια της Καταλονίας κέρδισε το δικαίωμα στην ανεξαρτησία μετά το σημερινό δημοψήφισμα».

Ο επικεφαλής της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία. «Αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας αποκτήσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας δημοκρατίας», τόνισε ο Κάρλες Πουτζντεμόν κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, περιστοιχισμένος από μέλη της κυβέρνησής του, χαιρετίζοντας παράλληλα την κινητοποίηση «εκατομμυρίων» Καταλανών για το δημοψήφισμα παρά την απαγόρευσή του από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

«Η κυβέρνησή μου τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υποβάλει τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας στο καταλανικό κοινοβούλιο, που εκφράζει την κυριαρχία του λαού μας, ώστε να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Απευθυνόμενος στην ΕΕ είπε: «Εμείς οι Καταλανοί, κερδίσαμε το δικαίωμα να ακουστούμε στην Ευρώπη».