Skip to main content

Καταλονία: Δίμηνες διαπραγματεύσεις ζητά ο Πουτζντεμόν από Ραχόι

Ο ηγέτης της Καταλονίας δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας - Σήμερα έληγε η διορία Ραχόι

Περίοδο δύο μηνών για διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη ζητά ο πρωθυπουργός της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, με επιστολή του στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Ο ηγέτης της Καταλονίας δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας στην επιστολή με την οποία απαντά στο σχετικό ερώτημα που του έθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μαριάνο Ραχόι είχε δώσει προθεσμία πέντε ημερών, έως σήμερα, στον Κάρλες Πουτζδεμόν για να δηλώσει αν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας και πως αν ο Καταλανός πρόεδρος επιβεβαιώσει ότι κήρυξε ανεξαρτησία, θα έχει στη διάθεσή του άλλες πέντε ημέρες για να επανορθώσει.

Στην περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, όπως είχε διαμηνύσει ο Ραχόι σε Πουτζντεμόν, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.

Σύμφωνα με την El Pais o Πουτζδεμόντ στην επιστολή του ζητά να σταματήσει η καταπίεση κατά των Καταλανών - κάνοντας αναφορά στα επεισόδια την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Σε συμφιλιωτικό τόνο, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός της Καταλονίας αναφέρει στην επιστολή του ότι «η κατάσταση που ζούμε είναι σημαντική και απαιτεί πολιτικές λύσεις και απαντήσεις» υπενθυμίζοντας ότι στις 10 Οκτωβρίου είχε προτείνει διάλογο «όχι ως ένδειξη αδυναμίας αλλά ως μια ειλικρινή πρόταση για να βρεθεί λύση ανάμεσα στο ισπανικό κράτος και την Καταλονία».