Skip to main content

Καταλονία: Δεν μας είχε ενημερώσει η CIA για ενδεχόμενο χτύπημα

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλoνίας διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει κανενός είδους επαφή» με διεθνείς υπηρεσίες πληροφοριών.

Στη διάψευση της πληροφορίας που έλεγε ότι η CIA είχε προειδοποιήσει την τοπική αστυνομία για την πιθανότητα μίας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη προχώρησε ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλoνίας (Generalitat), Κάρλες Πιτζεμόντ, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia.

Σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή Objetivo, o κ. Πιτζεμόντ διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει κανενός είδους επαφή» με διεθνείς υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο πρόεδρος της Generalitat χαρακτήρισε «θλιβερή», σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, την απόφαση του αριστερού κινήματος CUP να μη λάβει μέρος στην δημόσια εκδήλωση που οργανώνεται το επόμενο Σάββατο στη Βαρκελώνη κατά της τρομοκρατίας, εάν σε αυτή παραστεί και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε.

«Πρέπει να σκεφθούν τα θύματα, μιας και η χειρονομία τούτη ενισχύει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δεν είναι μία διαδήλωση με δικαίωμα συμμετοχής», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη διένεξη που έχει ξεσπάσει σχετικά με την απουσία αποτρεπτικών μέσων για μία επίθεση με αυτοκίνητο στη Λα Ράμπλα, ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης απάντησε πως η απόφαση να μην τοποθετηθούν αρχιτεκτονικά στοιχεία στην αρχή του πεζόδρομου οφείλεται σε επιχειρησιακούς λόγους, διότι θα πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση ανάγκης. Υποστήριξε πως η ενέργεια θα μπορούσε να είχε σημειωθεί σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Ράμπλα.

Στη συνέντευξή του ο Πιτζεμόντ απέφυγε να υπεισέλθει σε θέματα που άπτονται του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, καθώς όπως τόνισε «τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να βρισκόμαστε πλάι στα θύματα, να καταδιώξουμε τους εγκληματίες και να εξαρθρώσουμε τον πυρήνα τους».

Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε πως η πολιτική ασφαλείας στην Καταλονία είναι ορθή και πως η δράση των αστυνομικών στη διάρκεια των επιθέσεων το αποδεικνύει.