Skip to main content

Κατάλογοι εστιατορίων για τυφλούς στη Γερμανία

Ένα εστιατόριο στη γερμανική πόλη Ίγκολσταντ έφτιαξε έναν κατάλογο στον Κώδικα Μπράιγ ύστερα από παράκληση μίας πελάτισσας

Στον πάγκο του ιδιοκτήτη Σεμπάστιαν Σμάιλτσλ βρίσκεται ένα πακέτο σελίδες Α4 σημαδεμένες με περίεργα σύμβολα. Για τους περισσότερους πελάτες του εστιατορίου στο Ίγκολσταντ ο νέος κατάλογος με τα εδέσματα είναι ακατανόητος. Για τους τυφλούς όμως είναι κάτι αυτονόητο. Εδώ και μερικές εβδομάδες μπορούν να νιώσουν στις άκρες των δαχτύλων τους γεύσεις, όπως «Πάπια με σάλτσα από πορτοκάλι» ή «Φιλέτο της νοικοκυράς».

Το ερέθισμα έδωσε η Ιζόλντε Άιχινγκερ. Μέχρι τώρα ήταν συνηθισμένη να της διαβάζει το μενού κάποιος άλλος. «Δεν πήγαινε άλλο, να κάθομαι εκεί σαν πέτρα και να ακούω» λέει η 58χρονη. Συνήθως δεν υπήρχε χρόνος για να της διαβάσουν ολόκληρο τον κατάλογο. «Εγώ όμως ήθελα να γνωρίζω ποια πιάτα συνόδευαν το κρέας». Έτσι σκέφτηκε να φτιάξει έναν κατάλογο στον Κώδικα Μπράιγ με τη βοήθεια μιας φίλης.

Ωστόσο η ιδέα δεν έγινε δεκτή από τον Σύλλογο Τυφλών της Βαυαρίας: η εκτύπωση του καταλόγου θα ήταν πολύ ακριβή, και εκτός αυτού δεν θα ήταν σε θέση να τον διαβάσουν όλοι οι τυφλοί. Έτσι οι δύο γυναίκες απευθύνθηκαν στον ιδιοκτήτη της ταβέρνας. «Αφού οι επισκέπτες από τον Σύλλογο Τυφλών αισθάνονται εδώ κυριολεκτικά σαν στο σπίτι τους, είπαμε ότι θα το κάνουμε ευχαρίστως» λέει ο ιδιοκτήτης Σεμπάστιαν Σμάιλτσλ. Η Ιζόλντε Άιχινγκερ είναι ενθουσιασμένη: «Από τότε που μπορώ να διαβάσω τον κατάλογο παραγγέλνω εντελώς διαφορετικά πιάτα».

Εστιατόρια και ξενοδοχεία για τυφλούς

Ωστόσο τα μενού σε Κώδικα Μπράιγ αποτελούν εξαίρεση στη Γερμανία. Ο αριθμός των τυφλών και των ατόμων που έχουν δυσκολίες όρασης υπολογίζεται στη χώρα μεταξύ 650.000 και 1,2 εκ. ανθρώπων, σύμφωνα με τον γερμανικό Σύλλογο Τυφλών. «Ο αριθμός μας είναι μικρός, γι’ αυτό δεν περιμένουμε παντού μενού στον κώδικα Μπράιγ» λέει ο Στέφεν Ερτσγκράμπερ, διευθυντής του Συλλόγου Τυφλών της Βαυαρίας.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλες δυνατότητες. Στο εστιατόριο του Ίγκολσταντ για παράδειγμα οι σερβιτόροι περιγράφουν το μενού της ημέρας και τη διακόσμηση των τραπεζιών. Το ξενοδοχείο Aura στο Ζάουλγκρουμπ είναι ειδικευμένο σε φιλοξενούμενους με προβλήματα όρασης. Έτσι οι επισκέπτες οδηγούνται από το προσωπικό στα τραπέζια, ενώ τα φαγητά είναι τοποθετημένα με ειδικό τρόπο στα πιάτα.

Όταν ο Στέφεν Ερτσγκράμπερ θέλει να φάει έξω με τη γυναίκα του χρησιμοποιεί το ίντερνετ. Πολλά εστιατόρια προσφέρουν τον κατάλογό τους σε μορφή pdf. Με ένα ειδικό πρόγραμμα ο Ερτσγκράμπερ μπορεί να τον μεταφράσει. «Το λεγόμενο screenreader είναι πολύ πρακτικό για τις νέες γενιές. Ωστόσο τα δύο τρία των τυφλών σήμερα είναι άνω των 65. Αμφιβάλω αν αυτό τους βοηθά» λέει.

Για τον Σεμπάστιαν Σμάιλτσλ πάντως η επένδυση σίγουρα άξιζε. Εδώ και μερικές εβδομάδες επισκέπτεται σταθερά το εστιατόριό του και ένας ακόμη σύλλογος τυφλών της περιοχής.

Μίριαμ Ούριχ (dpa)

Πηγή: Deutsche Welle