Skip to main content

Καταλυτική η τριμερής Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη

Στο επίκεντρο της συνάντησης, που πραγματοποιείται στις 15 Ιουνίου, θα τεθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής.

Η 15η Ιουνίου θα αποβεί καθοριστικής σημασίας για την πορεία των ενεργειακών σχεδιασμών, με την διοργάνωση της Τριμερούς με Κύπρο - Ελλάδα - Ισραήλ, στο επίκεντρο της οποίας θα τεθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής.

Το πλεονέκτημα που βρίσκεται αυτή την στιγμή στα χέρια της ελληνικής πλευράς είναι η αξιοποίηση του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες για απεξάρτηση όσο το δυνατόν ταχύτερα από το ρωσικό φυσικό αέριο, που πέρα από την τιμολογική του διακύμανση, έχει πολλές πολιτικές επιπλοκές. Σ’ αυτό κρατώ μια επιφύλαξη, επειδή από ρωσικές και βουλγαρικές πηγές υποστηρίζεται πως η Κομισιόν ήρε ορισμένες από τις απαγορεύσεις που είχε ορίσει για την Gazprom. Αλλά περί αυτού σε άλλο σημείωμα.

Συμφώνως προς την εφημερίδα της Λευκωσίας "Φιλελεύθερος", τα ενεργειακά και η ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο Πρόεδρος της Κύπρου στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στην Ουάσιγκτον μεταξύ 4 και 6 Ιουνίου όπου θα προσφωνήσει συνέδριο της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής.

Έχει σημασία να σημειωθεί ότι στην έκθεση της Ε.Ε. αναγράφεται μεταξύ άλλων πως «οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες ότι η περιοχή μπορεί να εξυπηρετήσει τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση των στόχων της ενεργειακής διαφοροποίησης, της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας».

Αρύομαι πληροφορίες από τον κυπριακό Τύπο, επισημαίνοντας ιδιαιτέρως τα επτά σενάρια, που περιλαμβάνονται στη μελέτη που ετοιμάστηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, και έχουν σχέση με την εμπορευσιμότητα του φυσικού αερίου της περιοχής.

Στα σενάρια αυτά περιλαμβάνονται η δημιουργία σταθμού LNG στην Κύπρο, δημιουργία σταθμού υγροποίησης από Κύπρο και Ισραήλ, αγωγοί από το Ισραήλ προς την Τουρκία, ο αγωγός EastMed, εξαγωγές από την Αίγυπτο κ.λπ. Για κάθε μία από τις επτά περιπτώσεις καθορίζονται οι δυνατότητες που έχει στη βάση τεχνικών, εμπορικών και πολιτικών ζητημάτων.

1. Δημιουργία σταθμού υγροποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο: Δεν αντιμετωπίζει τεχνικά ή πολιτικά προβλήματα. Υπάρχουν, σύμφωνα με την έκθεση, εμπορικά ζητήματα.
2. Σταθμός υγροποίησης Κύπρου και Ισραήλ για τα αποθέματα «Αφροδίτης» και «Λεβιάθαν»: Κανένα τεχνικό ή πολιτικό ζήτημα, αλλά κι εδώ υπάρχουν ζητήματα εμπορικά.
3. Αγωγός από Ισραήλ προς Τουρκία μέσω της κυπριακής ΑΟΖ: Από τεχνικής πλευράς κανένα πρόβλημα, μερικά προβλήματα στο θέμα της εμπορίας και εγείρονται σοβαρά πολιτικά ζητήματα.
4. Αγωγός EastMed: Εντοπίζονται σχετικά προβλήματα τεχνικά, εμπορικά, οικονομικά και πολιτικά (τα οποία κρίνονται από Ισραήλ και Ε.Ε. ως αντιμετωπίσιμα).
5. Εξαγωγής υγροποιημένου Φ.Α. από Αίγυπτο: Κανένα τεχνικό και πολιτικό πρόβλημα, ενώ από εμπορικής πλευράς υπάρχουν μερικά ζητήματα.
6. Συνεργασία Αιγύπτου-Κύπρου: Το ίδιο όπως για το αιγυπτιακό φυσικό αέριο.
7. Περιφερειακός κόμβος στην Αίγυπτο: Κανένα τεχνικό πρόβλημα. Σ’ ό,τι αφορά την εμπορευσιμότητα και τα πολιτικά θέματα η κατάσταση είναι κάπου στη μέση.

Στην Έκθεση της Ε.Ε. που διαβάσαμε στην αναφερόμενη εφημερίδα, σημειώνεται πως οι Μεγάλες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες ότι η περιοχή μπορεί να εξυπηρετήσει τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση των στόχων της ενεργειακής διαφοροποίησης, της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας

Επισημαίνεται πάντως, ότι τα αποθέματα της Κύπρου είναι πολύ μικρά για να είναι εμπορικώς βιώσιμα και το Ισραήλ χρειάζεται κρίσιμης σημασίας αγοραστές προκειμένου να ξεκινήσει πλήρη παραγωγή. Η περιφερειακή συνεργασία -είτε σε διμερές επίπεδο, είτε με την Αίγυπτο- είναι ο μόνος τρόπος οι δύο χώρες να καταφέρουν να προχωρήσουν σε εξαγωγές.

Η δε Αίγυπτος είναι η μόνη χώρα στην περιοχή η οποία μπορεί να εξαγάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη λόγω του μεγέθους των αποθεμάτων της και των υφισταμένων δομών της. Όμως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από πλευράς επενδυτών.