Skip to main content

Κατάληψη από εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ στη Σίνδο

Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να αποτρέψουν την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, που έχει ως θέμα τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας.

Σε κατάληψη του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Σίνδο Θεσσαλονίκης προχώρησαν οι εργαζόμενοι.

Από νωρίς το πρωί έχουν κλείσει την πύλη του εργοστασίου και έχουν αναρτήσει πανό.

Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να αποτρέψουν την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, που έχει ως θέμα τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας. Η γενική συνέλευση είναι προγραμματισμένη για τις 3.30 μετά το μεσημέρι.

Όπως αναφέρουν οι 336 εργαζόμενοι η Βιομηχανία υπολειτουργεί, ενώ τους έχουν διαμηνύσει ότι δεν μπορούν να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Όπως αποκαλύπτουν, ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας, τους έχει δηλώσει ότι το προσωπικό των 336 υπαλλήλων είναι υπεράριθμο και πως στη βιομηχανία θα παραμείνουν περί τα 230 άτομα και οι υπόλοιποι θα μεταταγούν. 

«Ξεπουλάν την άμυνα της χώρας ενώ πρώτα οι κύριοι της κυβέρνησης ήταν μαζί μας», είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των εργαζομένων.  

Σε ανακοίνωση του σωματείου τους αναφέρουν ότι δεν θα επιτρέψουν να δοθεί η χαριστική βολή στην ΕΛΒΟ και υπογραμμίζουν ότι «η ΕΛΒΟ πρέπει να παραμείνει στην ιδιοκτησία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ασφάλεια της χώρας και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΒΟ τελεί υπό πώληση και έχουν καταθέσει προσφορές για την αγορά του 85,49% των μετοχών της, που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με τιμή εκκίνησης τα 10 εκατ. ευρώ, η γερμανική «Krauss - Maffei Wegmann» και η νοτιοαφρικανική «Paramount».

Σημειώνεται ότι οι φάκελοι με τα νομιμοποιητικά έγγραφα που έχουν καταθέσει οι δύο υποψήφιοι έχουν ελεγχθεί και την ερχόμενη Δευτέρα 12 Ιουνίου αναμένεται η κατάθεση των φακέλων με τις οικονομικές προσφορές, οι οποίοι θα ανοίξουν την επόμενη ημέρα, Τρίτη.