Skip to main content

Κατάινεν: Μόνος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι η μη εφαρμογή των μέτρων

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει αισιόδοξος ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει με αποτέλεσμα την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος

O μόνος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι πλέον η μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, συμπληρώνοντας ότι εφόσον η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις και το Κοινοβούλιο τις έχει ψηφίσει παρ’όλο που ήταν πολιτικά πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εφαρμοστούν.

Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει πως οι μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η χώρα έχουν βελτιώσει κατά πολύ το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, ενώ δηλώνει αισιόδοξος ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει με αποτέλεσμα την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων και από το εξωτερικό.

«Η Ελλάδα τα πάει σχετικά καλά. Είναι όγδοη στην κατάταξη των χωρών που κάνουν μεγαλύτερη χρήση του επενδυτικού ταμείου με βάση το ΑΕΠ. Είμαι πολύ χαρούμενος που η Ελλάδα και συγκεριμένα οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ανακαλύψει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) γιατί αυτό το Ταμείο φτιάχτηκε για να αντιμετωπιστεί η αδυναμία πρόσβασης στις αγορές» τονίζει ο κ. Κατάινεν.

Μέχρι στιγμής το ΕΤΣΕ έχει υποστηρίξει έργα ύψους 1,2 δισ. τα οποία αναμένεται να κινητοποιήσουν πραγματικές επενδύσεις ύψους 3,4 δισ. στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη λίστα των χωρών που επωφελούνται περισσότερο του σχεδίου Γιούνκερ ανάλογα με το ΑΕΠ, πρώτη είναι η Εσθονία, μετά η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία. Επομένως, το ΕΤΣΕ φαίνεται ότι λειτουργεί σύμφωνα με το σχεδιασμό, δηλαδή αντιμετωπίζονταςτις αδυναμίες της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των έργων η Γερμανία τα πάει πολύ καλά αλλά το ίδιο και η Ιταλία και η Ισπανία.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, σύμφωνα με τον κ. Κατάινεν,  για να αξιολογήσει κανείς εάν το ταμείο μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ένα συγκεκριμένο κράτος-μέλος. Σημειώνει δε ότι «αυτό που θέλουμε να προωθήσουμε στην Ελλάδα είναι το συνδυασμό κεφαλαίων από ΕΤΣΕ με τα διαρθρωτικά ταμεία. Γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να πολλαπλασιάσουμε τον αντίκτυπο των διαρθρωτικών ταμείων.

Επίσης, θέλουμε να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να αναπτύξει επενδυτικές πλατφόρμες, οι οποίες θα συγκεντρώνουν μεγάλα ποσά από μικρές επενδύσεις. Είχα μια ιδέα που δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί αλλά την πρότεινα στις ελληνικές αρχές. Να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα επενδύσεων στον τουριστικό τομέα.

Να φτιαχτεί μια εταιρία δημόσιων και ιδιωτικών συμφερόντων στην οποία το ΕΤΣΕ θα μπορούσε να βάλει κάποια κεφάλαια, όπως και τα διαρθρωτικά ταμεία αλλά και ιδιώτες, τράπεζες ή επενδυτικές εταιρίες και βάσει αυτού του κεφαλαιακού υπόβαθρου θα μπορούσαν να παρέχονται μακροπρόθεσμα δάνεια από το ΕΤΣΕ σε επιχειρηματίες.

Αυτή η πλατφόρμα θα μπορούσε δηλαδή να χορηγεί δάνεια σε επιχειρηματίες που θέλουν να βελτιώσουν την επιχείρησή τους ή να επενδύσουν σε κάτι καινούργιο και δεν έχουν πρόσβαση σε δάνεια από τράπεζες. Συγκεντρώνοντας δέκα εκατομμύρια από το ΕΤΣΕ, και δύο ή περισσότερα από ιδιώτες, ο αντίκτυπος θα είναι δεκάδες εκατομμύρια σε δάνεια προς επιχειρηματίες.»