Skip to main content

Καταγραφή των ζημιών από το πράσινο σκουλήκι

Επιτόπια καταγραφή των ζημιών, που έχουν προκληθεί από το πράσινο σκουλήκι σε καλλιέργειες βαμβακιού στη Λάρισα, την Καρδίτσα, την Κομοτηνή, τα Γιαννιτσά, αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, πραγμα
Επιτόπια καταγραφή των ζημιών, που έχουν προκληθεί από το πράσινο σκουλήκι σε καλλιέργειες βαμβακιού στη Λάρισα, την Καρδίτσα, την Κομοτηνή, τα Γιαννιτσά, αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούν ήδη τα συνεργεία του ΕΛΓΑ, προκειμένου να διαπιστώσουν την έκταση του προβλήματος και το μέγεθος της καταστροφής. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν στελέχη του Οργανισμού, το πράσινο σκουλήκι δεν εντάσσεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και άρα η ζημία δεν καλύπτεται με αποζημιώσεις από πλευράς του.

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή της ζημίας στη Θεσσαλία, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Λάρισας, Κωνσταντίνος Παπακώστας, από την Καρδίτσα, όπου βρίσκεται για επιτόπιο έλεγχο.

«Το μέγεθος της καταστροφής διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Εμείς θα κάνουμε την επισήμανση των ζημιών, αλλά το πράσινο σκουλήκι δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ», διευκρίνισε ο κ.Παπακώστας, σύμφωνα με τον οποίο στην Καρδίτσα υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται φέτος με βαμβάκι περί τα 320.000 στρέμματα, έναντι 360.000 πέρυσι, ενώ οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες στη Λάρισα.

Από την πλευρά της, με ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας προειδοποιεί ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος να χαθεί, εκτός μεγάλου μέρους της φετινής παραγωγής και η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, χιλιάδες αγρότες κινδυνεύουν να μην εξασφαλίσουν 200 κιλά/στρέμμα, που είναι το κατώτερο πλαφόν για να δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση.