Skip to main content

Καταγγελίες Βαλτά από τη Θεσσαλονίκη: Βρέθηκαν φάρμακα με κουπόνια στη Γερμανία, ενώ υπήρχε απαγόρευση εξαγωγών!

Τι συζήτησαν στο ντιμπέιτ του SYFA THESS Conference 2024 για τις ελλείψεις φαρμάκων οι Β. Κοντοζαμάνης και Σ. Νικολαΐδης με τον πρόεδρο του ΠΦΣ

Καταπέλτης ήταν σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για τις ελλείψεις φαρμάκων, καθώς όπως είπε υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως μέσα στο 2023, ενώ ήταν σε ισχύ υπουργικές αποφάσεις οι οποίες μπλόκαραν τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, παρόλα αυτά βρέθηκαν σκευάσματα με κουπόνια στη Γερμανία!

Ο Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο ντιμπέιτ με θέμα «Προσβασιμότητα του πολίτη στη φαρμακευτική αγωγή - Ελλείψεις φαρμάκων», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του  στο SYFA THESS Conference 2024, τόνισε πως αύριο Δευτέρα 4/3 σκοπεύει να επισκεφτεί τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Καθηγητή Βαγγέλη Μανωλόπουλο, προκειμένου να προσκομίσει στοιχεία για την υπόθεση της Γερμανίας, τα οποία χρήζουν διερεύνησης.

Όπως τόνισε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΦΣ «διαπιστώθηκε με στοιχεία ότι κάποιοι κύριοι κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης εξήγαγαν φάρμακα που ήταν σε απαγόρευση. Πώς το έκαναν; Δεν ακύρωναν τα κουπόνια, γιατί για να το βγάλεις πρέπει να ακυρώσεις το κουπόνι. Και βρέθηκαν στη Γερμανική αγορά». Μάλιστα ο ίδιος συμπλήρωσε πως «αποθήκη που έβγαλε φάρμακο ενώ ήταν απαγορευμένο, εγώ θα ζητήσω από τον υπουργό να την κλείσει. Να την κλείσει δια παντός». Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι «τα στοιχεία που έχουμε είναι σοβαρά, ήρθαν από τη Γερμανία και διαπιστώσαμε από διασταυρώσεις πως πρόκειται για μια πραγματικότητα».

Ο κ. Βαλτάς αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων σημείωσε πως πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα και το οποίο δεν θα εξαλειφθεί. Ωστόσο, εκτίμησε πως είναι η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας παρακολούθησης της διακίνησης τους των φαρμάκων είναι ένα καλό βήμα για την εξομάλυνση της αγοράς.  Χαρακτηριστικά, υπογράμμισε πως σε καθημερινή βάση, «οι εταιρείες ενημερώνουν το σύστημα μέσω του ΕΟΦ για το τι έδωσαν στα φαρμακεία μας απευθείας και τι έδωσαν στις φαρμακαποθήκες. Ταυτόχρονα, για τις φαρμακαποθήκες το σύστημα μπαίνει στο μηχανογραφικό και αντλεί τα αποθέματά τους και τι δώσανε σε κάθε φαρμακείο. Άρα καθημερινά γνωρίζει το κράτος τι απόθεμα έχει η αποθήκη και τι διέθεσαν». Ο πρόεδρος του ΠΦΣ παράλληλε εξέφρασε  την ελπίδα πως οι φαρμακαποθήκες και ειδικά οι ιδιωτικές, να τηρήσουν τη συμφωνία κυρίων με το Υπουργείο Υγείας για διαφύλαξη της επάρκειας στα ελληνικά φαρμακεία και εξαγωγή αυτών που περισσεύουν. «Αν το εφαρμόσουν θα ομαλοποιηθεί η αγορά. Αν δεν το εφαρμόσουν, θα παρέμβουμε κι εμείς, ζητώντας είτε να πάμε σε πλήρη απαγόρευση είτε να κλείσουν οι αποθήκες που δεν τήρησαν τη συμφωνία».

Στο ντιμπέιτ του SYFA THESS Conference 2024 μίλησε επίσης ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα υγείας και νυν Εθνικός Εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογραμμίζοντας πως το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων είναι πολυπαραγοντικό, και όχι μόνο ζήτημα των παράλληλων εξαγωγών. Μάλιστα ανακοίνωσε πως την Τετάρτη 6/3 ο ίδιος και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, θα έχουν διαδικτυακή σύσκεψη με τη HERA στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρουσιάσουν την πλατφόρμα για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων. Ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε απευθυνόμενος στους φαρμακοποιούς ότι «σίγουρα υπάρχουν στρεβλώσεις και προβλήματα. Εσείς είστε οι πρώτοι που τα βλέπετε», ενώ σημείωσε πως ελπίζει ότι η πλατφόρμα θα δουλέψει και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με  διάλογο, με συνεργασία και με εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, μπορούν να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις.  Επίσης ο ίδιος τόνισε πως «πολλές φορές είναι περιορισμένη η διάθεση. Για παράδειγμα στα αναπνευστικά υπάρχει πρόβλημα παραγωγικής διαδικασίας σε παγκόσμιο επίπεδο στα αναλώσιμα υλικά». Καταλήγοντας ο τ. αναπληρωτής Υγείας  τόνισε ότι το διεθνές φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων είναι απότοκο της πανδημίας, αφού εκείνη την περίοδο η εφοδιαστική αλυσίδα διαταράχτηκε.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης, Σπύρος Νικολαΐδης στο ίδιο ντιμπέιτ στην παρέμβασή του έθεσε στους παριστάμενους το εξής ερώτημα λέγοντας: «Θέλετε να σας πω, και να σας δείξω φωτογραφίες, πόσες παλέτες από συγκεκριμένο φάρμακο το οποίο υποτίθεται ότι είναι σε περιορισμένη διάθεση ή ελλειπτικό, μας επιστρέφουν οι φαρμακοποιοί ληγμένο; Αυτό το έχετε σκεφτεί;». Ο ίδιος υπογράμμισε πως «μένουν παγωμένα αποθέματα από ένα προϊόν που στοκάρουμε γιατί λένε «να το έχω, μήπως συμβεί κάτι»,  και ενώ η εταιρία βλέπει ότι έχει συνταγογράφηση 10, εισάγει 12 ή15, αλλά δεν υπάρχει κάλυψη από τη ζήτηση. Έλα όμως που δεν το βρίσκεις».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΦΑ επισήμανε ότι τα πράγματα αλλάζουν με την πλατφόρμα και μετά από ένα εξάμηνο δυνατών περιορισμών  βλέπουμε πως «όλες οι φαρμακαποθήκες δίνουν live δεδομένα, πού πουλάνε, πόσα τεμάχια πουλάνε, σε ποιον πουλάνε, και το υπουργείο πλέον έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει τα δεδομένα με τις συνταγογραφήσεις που γίνονται στα φαρμακεία».