Skip to main content

Καταγγελία εμπόρου στο ΥΑΑΤ: «Για κάθε φορτίο απαιτούσε 2.000 ευρώ»

Καταγγελία εμπόρου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που μαρτυρεί τους εκβιασμούς που δεχόταν από την ελέγκτρια- κτηνίατρο του τελωνείου στον Έβρο.

                             Θεσσαλονίκη, 12-01-2009
.....
Εμπόριο Νωπών Αλιευμάτων και Οστράκων


Προς: 
Υπoυργό Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σ. Χατζηγάκη
Υφυπουργό Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Κιλτίδη
Γεν. Γραμματέα του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκιαδά


Κύριε Υπουργέ,

Η εταιρία.... «Εμπορίας νωπών αλιευμάτων και οστράκων» με έδρα τη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιείται στο χώρο των εισαγωγών αλιευμάτων τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το βασικό αντικείμενο της εταιρίας είναι η εισαγωγή ιχθύων άγριας και ελεγχόμενης εκτροφής από επιλεγμένες εγκαταστάσεις της Τουρκίας. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες η εταιρία μας κάνει προσπάθεια να εντάξει στο δυναμικό των δραστηριοτήτων της την εισαγωγή δίθυρων μαλακίων από την Τουρκία.

Κύριε Υπουργέ,

Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε βρει ένα αριθμό από προβλήματα τα οποία οφείλονται και προκαλούνται αποκλειστικά από τη συμπεριφορά της υπαλλήλου, κτηνιάτρου του ΣΥ.Κ.Ε. Πέπλου, κυρίας.....

Κύριε Υπουργέ,

Η εταιρία μας έχει δείξει πάντα τη διάθεσή της να υποστεί οποιουσδήποτε ελέγχους προβλέπονται από την Κοινοτική και την Εθνική Νομοθεσία, προκειμένου να διασφαλίσει την εισαγωγή στην χώρα ασφαλών προϊόντων για τη δημόσια υγεία.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δυστυχώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια υπάλληλο που έχει στόχο να ικανοποιήσει τις προσωπικές της φιλοδοξίες και οικονομικές αξιώσεις παρά τα συμφέροντα του Ελληνικού Κράτους.

Μετά από σειρά επαφών τις οποίες η ίδια προκάλεσε, μας υπέδειξε τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να κάνουμε την εισαγωγή των διθύρων μαλακίων και μετά από υπολογισμό μάς ενημέρωσε για το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλουμε στην ίδια, προκειμένου να κινήσει το μηχανισμό της εισαγωγής των δίθυρων μαλακίων από την εκτροφή συγκεκριμένης εταιρίας από την Τουρκία, με την οποία συνεργαζόμαστε.

Το ποσό αυτό αρχικά ανερχόταν σε τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000 €) και μετά από διαπραγματεύσεις μειώθηκε σε είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000 €), ενώ για κάθε φορτίο που θα εισέρχονταν έκτοτε από τα σύνορα απαιτήθηκε το ποσό των δύο χιλιάδων ευρώ (2.000 €). Όλες οι συνομιλίες και διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν πάντοτε στο κτίριο του ΣΥ.Κ.Ε. Πέπλου, παρουσία και του συζύγου της κτηνιάτρου.

Σύμφωνα με την κτηνίατρο το κόστος ανάλυσης κάθε δειγματοληψίας κόστιζε για το Κτηνιατρικό Εργαστήριο  Κομοτηνής τριακόσια ευρώ (300 €), το οποίο επιβάρυνε την εταιρία μας. Ωστόσο, για όλα τα ανωτέρω ποσά δεν λάβαμε ποτέ καμία απόδειξη, πέραν αυτής των πενήντα πέντε ευρώ (55 €) που προβλέπεται από τη Νομοθεσία στην κάθε εισαγωγή φορτίου από Τρίτη Χώρα. Συνολικά, η ελέγκτρια-κτηνίατρος έλαβε για την εισαγωγή τεσσάρων φορτίων το ποσό των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων ευρώ (8.600 €) και έπειτα από πιέσεις μάς επέστρεψε ποσό ύψους τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων ευρώ (4.300 €) στις 26/12/2008, παρουσία και πάλι του συζύγου της.

Στο σημείο αυτό σας επισημαίνουμε ότι σε μεταγενέστερο χρόνο μάθαμε ότι το κόστος της δειγματοληψίας και ανάλυσης των δειγμάτων επιβαρύνει αποκλειστικά το Ελληνικό Κράτος.

Τέσσερις μήνες αργότερα, βρισκόμαστε στο εξής σημείο: Κάθε φορά που ενημερώνουμε το σύστημα TRACES ότι πρόκειται να κάνουμε εισαγωγή, η εν λόγω υπάλληλος επικοινωνεί μαζί μας, με κλήσεις στα προσωπικά κινητά τηλέφωνά μας, και ανάλογα με τη διάθεσή της μας ενημερώνει σχετικά με το αν θα αφήσει να περάσει το φορτίο ελεύθερα χωρίς δειγματοληψία, αν θα κάνει διερευνητική δειγματοληψία ή αν θα κάνει δεσμευτική δειγματοληψία.

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας υπαλλήλου, υπάρχει ένα κύκλωμα που εμπλέκεται στη διαδικασία του ελέγχου και της δειγματοληψίας και περιλαμβάνει ακόμα και τους υπαλλήλους του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Κομοτηνής, όπου αποστέλλονται τα δείγματά μας. Στο χρονικό αυτό διάστημα, η κυρία... πραγματοποίησε δεσμευτικές δειγματοληψίες σε φορτία της εταιρίας μας και απέστειλε τα δείγματα στο εργαστήριο της Θεσσαλονίκης μετά από δική μας παράκληση.

Σύμφωνα, όμως, με τα λεγόμενα της εν λόγω υπαλλήλου, η επιλογή του εργαστηρίου ανάλυσης των δειγμάτων δεν είναι στη δική της δικαιοδοσία. Μετά από τα παραπάνω, η εταιρία μας με αίτησή της προς τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ζήτησε τη δυνατότητα να εξετάζονται τα δείγματα της εταιρίας μας από το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης. Το αίτημά μας εξετάστηκε από την υπηρεσία και παρά το γεγονός ότι αυτή η δυνατότητα δόθηκε στην ελέγκτρια-κτηνίατρο του τελωνείου με έγγραφο της κεντρικής υπηρεσίας, η συγκεκριμένη υπάλληλος ουδέποτε το χρησιμοποίησε προκαλώντας μας περισσότερα προβλήματα.

Σύμφωνα με όσα η ίδια υπάλληλος ισχυρίζεται, έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το περιεχόμενο των δειγμάτων, υπονοώντας την εσκεμμένη επιμόλυνση αυτών ή την αλλοίωσή τους, καθώς επίσης και τη δυνατότητα εξασφάλισης επιθυμητών κατάλληλων αποτελεσμάτων.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι όλο αυτό το διάστημα η κτηνίατρος μάς υποδεικνύει συγκεκριμένους Τούρκους εμπόρους εξαγωγής οστράκων της δικής της προτίμησης, πιέζοντάς μας να συνάψουμε συνεργασία με αυτούς, προκειμένου να μας επιτρέψει την εμπορία του προϊόντος.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι δίθυρα μαλάκια της εκτροφής από την Τουρκική εταιρία εξάγονται τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία, η οποία επιτρέπει μετά από τους αρχικούς διερευνητικούς ελέγχους προς τη συγκεκριμένη εκτροφή την είσοδο στη χώρα του προϊόντος της. 

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η πορεία των εισαγωγών που έχει κάνει η εταιρία μας από την εκτροφή οστράκων της Τουρκίας :


Από τα δεδομένα του παραπάνω πίνακα φαίνεται πως η εν λόγω υπάλληλος χρησιμοποιεί επιλεκτικά την Νομοθεσία και την χρησιμοποιεί εναντίον μας απειλώντας με δεσμευτικές δειγματοληψίες, όταν ειδοποιούμε για εισαγωγή μεγάλου φορτίου, προκειμένου να μας εκβιάσει και να υποκύψουμε στις οικονομικές της αξιώσεις.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η εν λόγω υπάλληλος δεν μας ενημερώνει για τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, παρά το γεγονός ότι αυτό ορίζετε από τη Νομοθεσία. Επίσης, όσες φορές κατά τη διάρκεια της δειγματοληψίας έχουμε ζητήσει αντίδειγμα για την επιβεβαίωση του αποτελέσματος από άλλο εργαστήριο, έχει αρνηθεί να μας το δώσει.  

Κύριε Υπουργέ,

Η συγκεκριμένη υπάλληλος έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, οικονομικής και εμπορικής φύσης στην εταιρία μας.

Έχοντας κάνει όλες τις απαραίτητες επαφές με τα αρμόδια τμήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας, ενημερωθήκαμε σχετικά με τις διαδικασίες που προβλέπονται από την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία, απαιτήσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με τις απαιτήσεις που μας ορίζει η κτηνίατρος του ΣΥ.Κ.Ε. Πέπλου.

Κύριε Υπουργέ,

Αυτές είναι οι αρχές που πρεσβεύει το Ελληνικό Κράτος και κατ’ επέκταση η Ελληνική Κυβέρνηση ;

Θεωρείτε ότι οι ενέργειες της υπαλλήλου στο ΣΥ.Κ.Ε. Πέπλου εξασφαλίζουν την δημόσια υγεία του πληθυσμού της Ελλάδας;

Έχει το δικαίωμα μια υπάλληλος του Ελληνικού Κράτους να ελέγχει, κατά το συμφέρον της, το εμπόριο των προϊόντων που εισάγονται στην Χώρα και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργώντας μονοπώλια ή ολιγοπώλια ;

Η πρώτη εικόνα της Χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυστυχώς χαρακτηρίζεται από τις ενέργειες, της συγκεκριμένης υπαλλήλου, που σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο διορίστηκε στη συγκεκριμένη θέση, τη διασφάλιση της Δημόσια Υγείας και τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη.

Οι ενέργειες της εν λόγω υπαλλήλου έχουν κάνει την εταιρία μας να διακινδυνεύει την αξιοπιστία και την ικανότητά της να είναι ανταγωνιστική σε ένα υγιές εμπορικό περιβάλλον εξασφαλίζοντας και διατηρώντας σταθερά υψηλή ποιότητα προϊόντων και περιοδικότητα για τους πελάτες της.

Έπειτα από τα παραπάνω, γνωρίζοντας το υψηλό αίσθημα ευθύνης το οποίο σας διακατέχει και την υπευθυνότητα με την οποία χειρίζεστε τους θεσμούς και τις αρχές του Ελληνικού Συντάγματος, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστούν οι Αρχές του Ελεύθερου Εμπορίου και της Διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, αλλά και των δικαιωμάτων μας ως Έλληνες πολίτες.
 
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.
 

Business Story
Off