Skip to main content

Καταδίκη Οικονομίδη-Λέκκα για ζημιά 342 χιλ. ευρώ στον δήμο Καλαμαριάς

Κατηγορούνται ότι δεν φρόντισαν να εκμεταλλευτούν οικονομικά ακίνητο στα κοιμητήρια Καλαμαριάς, από το 2002 έως το 2011.

Με ποινή κάθειρξης έξι ετών καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην δήμαρχος και πρώην ο γενικός γραμματέας του δήμου Καλαμαριάς για κακουργηματική απιστία σε βάρος ΟΤΑ. Οι Χριστόδουλος Οικονομίδης και Δημήτριος Λέκκας κατηγορούνται ότι δεν φρόντισαν να εκμεταλλευτούν οικονομικά ακίνητο στα κοιμητήρια, προκαλώντας ζημιά 342.000 ευρώ στον δήμο, από το 2002 έως το 2011.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στον πρώτο το ελαφρυντικό το «πρότερου έντιμου βίου» και στον δεύτερο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Η έφεση και τον δύο είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα της ποινής. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Αθώοι κρίθηκαν οι υπόλοιποι οχτώ κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και ο σημερινός δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, διατελέσαντες αντιδήμαρχοι και προϊστάμενοι Οικονομικών, καθώς δεν αποδείχθηκε η ενοχή τους κατά την ακροαματική διαδικασία.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν συνολικά 10 άτομα αλλά το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καταλόγισε ευθύνες μόνο στον πρώην δήμαρχο και στον πρώην γενικό γραμματέα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι επέτρεπαν την παράνομη και άνευ ανταλλάγματος εκμετάλλευση ακινήτου ιδιοκτησίας του Δήμου από την Δημοτική Επιχείρηση Τελετών και Αρωγής Καλαμαριάς (ΔΕΤΑΚ), η οποία το εκμίσθωνε σε τρίτους και εισέπραττε τα μισθώματα.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, δεν κατέγραψαν το επίμαχο ακίνητο ως νέο περιουσιακό στοιχείο στο κτηματολόγιο του Δήμου και δεν κίνησαν τη διαδικασία εκμετάλλευσης – αξιοποίησης του ακινήτου ενώ έπρεπε να υποβάλουν εισήγηση περί εκμίσθωσής του σε τρίτο, μετά από διαγωνισμό. Δεν ενέταξαν ποτέ το ακίνητο στον προϋπολογισμό του δήμου.

Όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, το ίδιο χρονικό διάστημα, η ΔΕΤΑΚ εκμίσθωνε διαδοχικά το νεόδμητο διώροφο κτήριο με δύο αίθουσες δεξιώσεων, ιδιοκτησίας του δήμου Καλαμαριάς, σε δύο ιδιωτικές επιχειρήσεις χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, χωρίς μισθωτήριο συμβόλαιο ή ανανέωση του προηγούμενου και με χαμηλό μίσθωμα και δεν απέδιδε χρήματα στον δήμο.