Skip to main content

Καταδικάζει το ψήφισμα της ΠΕΔΚ-Μ για τα Σκόπια ο Μπουτάρης

Το ψήφισμα των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας ανέφερε ότι στο όνομα της γειτονικής χώρας δεν θα πρέπει να υπάρχει καθόλου ο όρος Μακεδονία,

Το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων για την ονομασία των Σκοπίων, σύμφωνα με το οποίο στο όνομα της γειτονικής χώρας δεν θα πρέπει να υπάρχει καθόλου ο όρος Μακεδονία, καταδικάζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Αυτό ανέφερε, στο δημοτικό συμβούλιο κατά τη συζήτηση για το αίτημα του επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής Αρτέμη Ματθαιόπουλο, ο οποίος ζήτησε να γίνει συζήτηση για το θέμα της ΠΓΔΜ.  

«Ακριβώς επειδή είναι μια περίοδος μεγάλων εντάσεων, που αφορά την αποκατάσταση των καλών σχέσεων με τα Σκόπια, το να εκφράσουμε εμείς μια γνώμη, δεν αντιπροσωπεύουμε την πολιτική της χώρας, το θέμα αυτό το χειρίζεται η κυβέρνηση, όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού. Εγώ καταδικάζω και το ψήφισμα που πήρε η ΠΕΔΚΜ. Για τον απλούστατο λόγο, επειδή η θέση της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά η θέση, που είχε τότε η ελληνική κυβέρνησης στο Βουκουρέστι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν κινδυνεύουμε εμείς από τους Σκοπιανούς. Οι Σκοπιανοί κινδυνεύουν από εμάς. Δεν είμαστε εμείς που φοβόμαστε. Αυτοί είναι που αγωνιούν. Η Εθνική θέση είναι αυτή που εκφράστηκε στο Βουκουρέστι από τον Καραμανλή και την Μπακογιάννη», τόνισε στη δευτερολογία του ο κ. Μπουτάρης.

Σχετικά με το αίτημα της Ελληνικής Αυγής, ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί οτιδήποτε κατατεθεί από τη συγκεκριμένη παράταξη. Σημείωσε ότι δεν συμφωνεί και με τη θέση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.

«Η Χρυσή Αυγή θέλει να προκαλέσει έναν διχασμό, κάνει παιχνίδια εντυπώσεων. Το θέμα είναι σοβαρό, να εισαχθεί όταν πρέπει», σχολίασε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

«Το αίτημα κατατέθηκε γιατί είναι εθνικό και θα πρέπει να λάβει επίσημα θέση το δημοτικό συμβούλιο. Έχουν χάσει το προβάδισμα οι συνάδερφοι, το σκοπιανό αφορά όλο τον ελληνικό λαό, θα έπρεπε όλες οι παρατάξεις να το στηρίξουν», απάντησε από την πλευρά του ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Μετά από ψηφοφορία το αίτημα του κ. Ματθαιόπουλου για συζήτηση δεν εγκρίθηκε.

Η θέση της αντιπολίτευσης

Να διεξαχθεί συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης.

«Το σκοπιανό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, εις βάθος στον δημοτικό συμβούλιο και με οποιαδήποτε μορφή, με ανακοινώσεις δημοτικών συμβούλων, με διαμόρφωση δικών μας ψηφισμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης. Εκτίμησε ότι το εθνικό θέμα είναι σε κρίσιμη καμπή και θα βρίσκεται συνέχει σε εξέλιξη.

Ξεκαθάρισε ότι «ο δήμος, το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος δεν ασκούν εξωτερική πολιτική», σημειώνοντας, όμως, ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε άποψη, για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι το Σκοπιανό».

«Επειδή όμως είμαστε εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και όχι απλοί πολίτες, οφείλουμε όταν εκφράζουμε την άποψή μας επίσημα και θεσμικά να είμαστε ενημερωμένοι όσο καλύτερα, για να αποφεύγουμε κιολας να διαμορφώνεται η δικιά μας άποψη, από παρεμβάσεις, παπαγαλάκια», τόνισε. Όπως ανέφερε, «το δημοτικό συμβούλιο δεν γίνεται να απουσιάζει».

Σύνθετη ονομασία που να προσδιορίζει γεωγραφικά τη χώρα, ζήτησε η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Ρία Καλφακάκου, σημειώνοντας πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να λυθεί το θέμα.

Να πάρει επίσημα θέση το δημοτικό συμβούλιο για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ζήτησε ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

«Επειδή πολλά ακούγονται για καλή χρονική στιγμή για να λυθεί το Σκοπιανό, λέμε πως δεν είναι τίποτα άλλο από τη χρονική στιγμή που επιλέγει το ΝΑΤΟ», σημείωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Δελής.

«Η αδιάλλακτη γραμμή απέτυχε και απομόνωσε την Ελλάδα. Μια αποτυχημένη και επιβλαβής πολιτική που στοίχισε σε όλους τους πολίτες της χώρας», τόνισε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, «Γειτονιές σε Δράση» Μόνικα Αϊβάζογλου.

Ο δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Κωνσταντίνος Σεβρής τόνισε ότι «τα αντανακλαστικά των πολιτών να διοργανώσουν συλλαλητήριο είναι απολύτως λογικά, είναι δίκαιο και σωστό ένας λαός να διεκδικεί την ιστορική του κληρονομιά».