Skip to main content

Καταδικάζει η Γερμανία τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας

Το Ισραήλ αντέδρασε σήμερα με έκπληξη στην κριτική που δέχτηκε από τον Γερμανό υπουργό Αναπτυξιακής Βοήθειας, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος εξωτερικής πολιτικής» με το να μην
Το Ισραήλ αντέδρασε σήμερα με έκπληξη στην κριτική που δέχτηκε από τον Γερμανό υπουργό Αναπτυξιακής Βοήθειας, Ντερκ Νίμπελ, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος εξωτερικής πολιτικής» με το να μην του επιτρέψει να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας.

«Υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική», είπε αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.«Έχουμε εξηγήσει ότι δεν επιτρέπουμε την είσοδο ξένων πολιτικών στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο αξιωματούχος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι το Ισραήλ φοβήθηκε ότι το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που διοικεί την περιοχή, θα εκμεταλλευόταν τις επισκέψεις ξένων πολιτικών για λόγους προπαγάνδας.

Αυτό παράλληλα θα αποδυνάμωνε την μετριοπαθή κυβέρνηση του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, η οποία εδρεύει στη Δυτική Όχθη, είπε ο ίδιος.
Πρόσθεσε επίσης ότι το Ισραήλ δεν έχει πρόβλημα να επισκέπτονται την περιοχή ξένοι εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι που επιθυμούν να επιθεωρήσουν τα αναπτυξιακά έργα ή εκπρόσωποι οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο Νίμπελ είχε προγραμματίσει χθες Σάββατο να επισκεφθεί μία μονάδα του δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης που έχει χρηματοδοτηθεί από το γερμανικό κράτος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βέστερβέλε, ήταν εξίσου επικριτικός απέναντι στη στάση του Ισραήλ με σημερινές του δηλώσεις.

«Καταδικάζω την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να αρνηθεί στον υπουργό Νίμπελ να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει ο Βέστερβέλε σε ανακοίνωσή του με την οποία καλεί το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.