Skip to main content

Καταδικάστηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens στη Γερμανία

Δύο πρώην στελέχη της Siemens καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές φυλάκισης, με αναστολή, για μία υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους της Siemens.
Δύο πρώην στελέχη της Siemens, ένας εκ των οποίων είναι ο πιο υψηλός αξιωματούχος που έχει καταδικαστεί μέχρι στιγμής από γερμανικό δικαστήριο για αυτή την υπόθεση, καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές φυλάκισης με αναστολή για μία υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους της Siemens.

Το δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε τον Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, 55 ετών και πρώην οικονομικό διευθυντή του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Siemens, σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή και σε πρόστιμο 60.000 ευρώ για απιστία. Ο Χανς Βέρνερ-Χάρτμαν, 55 ετών διευθυντής λογιστηρίου και συνεργάτης του Κουτσενρόιτερ, καταδικάστηκε σε 1,5 χρόνια φυλάκισης με αναστολή.

Και οι δύο συμμετείχαν σε ένα σύστημα «μαύρων ταμείων» που δημιουργήθηκαν στη Siemens το 2006 και χρησιμοποιούνταν για να αναλαμβάνουν μεγάλα, διεθνή συμβόλαια. Ο Κουτσενρόιτερ, που σήμερα ζει στο Ντουμπάι, απέκρυψε δωροδοκίες που δόθηκαν στη Ρωσία και τη Νιγηρία, κυρίως σε πολιτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Συνολικά περίπου 1,3 δισ. ευρώ δόθηκαν σε δωροδοκίες μεταξύ του 2000 και του 2006 από τη Siemens, γεγονός που αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον οικονομικό τομέα στην ιστορία της Γερμανίας. Τρεις συνεργάτες του Κουτσενρόιτερ έχουν ήδη καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης με αναστολή.

Η ίδια η Siemens έχει καταδικαστεί από τη γερμανική και την αμερικανική δικαιοσύνη και έχει καταβάλει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις. Η Siemens έχει στραφεί δικαστικά κατά της παλιάς της διοίκησης, την οποία κατηγορεί ότι απέκρυπτε αυτές τις πρακτικές.

Εννέα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας έχουν δεχθεί φιλικούς διακανονισμούς και έχουν πληρώσει 9 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, μεταξύ αυτών και δύο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της εταιρείας, ο Κλάους Κλάινφελντ και ο Χάινριχ φον Πίρερ.