Skip to main content

Καταδικάστηκαν έξι για τηλεφωνικές απάτες με συγγενικά πρόσωπα

Οι δράστες φέρονται ότι εξαπάτησαν δεκάδες θύματα, αποσπώντας αξιόλογα χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα ότι κινδυνεύουν συγγενικά τους πρόσωπα.

Ένοχοι κρίθηκαν έξι από τους συνολικά 12 κατηγορούμενους για τη συμμετοχή τους σε κύκλωμα που αποσπά χρηματικά ποσά από ηλικιωμένους με το πρόσχημα ότι κινδυνεύουν συγγενικά τους πρόσωπα.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ποινές, από φυλάκιση 4 ετών έως κάθειρξη 19 ετών, στους καταδικασθέντες, ενώ αθώωσε τους υπόλοιπους 6 κατηγορούμενους καθώς δεν αποδείχτηκε ενοχή τους.

Συγκεκριμένα, καταδικάστηκαν: Ένας 28χρονος Κύπριος, βουλγαρικής καταγωγής κι ένας Βούλγαρος που φέρονται ότι διηύθυναν το κύκλωμα, με συνολικές ποινές κάθειρξης 19 ετών. Άλλοι δύο Βούλγαροι και ένας Έλληνας, ο οποίος είχε ρόλο εισπράκτορα και αναγνωρίστηκε από σχεδόν όλα τα θύματα, με συνολικές ποινές κάθειρξης 9 ετών. Η έφεση τους δεν είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής και οδηγήθηκαν στην φυλακή.

Ποινή φυλάκισης 4 ετών επιβλήθηκε σ' έναν Βούλγαρο στον οποίο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Το δικαστήριο αποφάσισε την εξαγορά της ποινής προς 5 ευρώ τη μέρα και την αναστολή της μετά την υποβολή έφεσης.

Οι παραπάνω φέρονται ότι εξαπάτησαν δεκάδες θύματα, αποσπώντας αξιόλογα χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα ότι κινδυνεύουν συγγενικά τους πρόσωπα. «Μου τηλεφώνησαν και μου είπαν ότι  ο γιος μου τράκαρε με το αυτοκίνητο και κινδυνεύει. Μου ζήτησαν να τους καταβάλω χρήματα άμεσα για να τον σώσουν. Από πίσω ακουγόταν κάποιος να φωνάζει βοήθεια»,  κατέθεσε ένα από τα θύματα.

Από την έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης προέκυψε ότι πίσω από τις τηλεφωνικές απάτες κρύβονται Βούλγαροι Ρομά και κινήθηκε η διαδικασία για τις συλλήψεις των παραπάνω με τη συνεργασία των βουλγαρικών αρχών. Προηγήθηκε άρση των τηλεφωνικών απορρήτων και την παρακολούθηση των συνομιλιών, μέσω τηλεφώνων και κοινωνικών δικτύων.