Skip to main content

Καταδικάστηκαν 50 άτομα για εισαγωγή και διακίνηση λαθραίων τσιγάρων

Κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή τους σε διεθνές κύκλωμα που εισήγαγε από αραβικές χώρες εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ενόχους τους 50 από τους συνολικά 57 κατηγορούμενους για τη συμμετοχή τους σε  διεθνές κύκλωμα που εισήγαγε από αραβικές χώρες εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων τα οποία διακινούσε και εμπορευόταν στην Ελλάδα ενώ μέρος αυτών εξήγαγε στη Βουλγαρία.

Επέβαλλε ποινές από 8 μήνες έως 17 έτη ενώ αποφάσισε η έφεση να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα για 7 κατηγορούμενους οι οποίοι οδηγήθηκαν στην φυλακή, μεταξύ αυτών και οι δύο φερόμενοι ως διευθυντές του κυκλώματος. Για τους υπόλοιπους οι ποινές ανεστάλησαν.

Το δικαστήριο αθώωσε συνολικά 7 άτομα. Ανάμεσα στους αθωωθέντες είναι και οι αστυνομικοί οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι έδιναν πληροφορίες για αστυνομικά οχήματα που επιτηρούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στην περιοχή του Ασπρόπυργου, πλησίον της κεντρικής αποθήκης λαθραίων τσιγάρων.

Στις απολογίες τους, κάποιοι από τους κατηγορούμενους αρνήθηκαν τις κατηγορίες και αποποιήθηκαν τις ευθύνες. Ομολόγησαν όσοι κατείχαν λαθραία τσιγάρα, κατά τη σύλληψη τους, από την αστυνομικούς  και οι περισσότεροι απ' αυτούς επικαλέστηκαν οικονομικά προβλήματα που τους οδήγησαν στην τέλεση των αδικημάτων.

Σύμφωνα με τη δικογραφία υπήρχαν μέλη του κυκλώματος  που ασχολούνταν  με τη μεταφόρτωση , την προώθηση- διακίνηση, που λειτουργούσαν ως  μεσάζοντες, μεταπωλητές στη Θράκη και στη βουλγαρική επικράτεια,  φορτοεκφορτωτές, τσιλιαδώροι κ.α. Ένας από τους παραπάνω κατηγορείται για μεταπώλησης μεγάλων ποσοτήτων τσιγάρων στην Αττική, σε πελάτες- υπηκόους ΕΣ.Σ.Δ., Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Πακιστάν και Ελλάδας.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι διαπιστώθηκαν 186 περιπτώσεις αγοραπωλησιών λαθραίων τσιγάρων σε Αθήνα , Θεσσαλονίκη ενώ οι αναλογούντες δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ του Ελληνικού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 19.243.860 Ευρώ. Διακινήθηκαν συνολικά 11.028  κιβώτια που αντιστοιχούν σε 5,5 εκατ. πακέτα τσιγάρα .