Skip to main content

Ενθουσίασε η Αΐντα στην πρεμιέρα της στο Μέγαρο Μουσικής

Το κοινό της Θεσσαλονίκης επιφύλαξε θερμή υποδοχή στην εντυπωσιακή όπερα του Τζουζέπε Βέρντι, που έκανε πρεμιέρα το περασμένο Σάββατο.

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής στην πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης όπερας «Αΐντα» του Τζουζέπε Βέρντι, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Το κοινό της πόλης επιφύλαξε θερμή υποδοχή στη νέα πρόταση του Μεγάρου και στο τέλος της παράστασης καταχειροκρότησε τους συντελεστές της.

Φιλοτεχνημένη εξ ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη, η νέα, αυθεντική παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής θα παρουσιαστεί σε ακόμα δύο παραστάσεις σήμερα και την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου (20.00, Αίθουσα Φίλων Μουσικής), συγκεντρώνοντας και αναδεικνύοντας δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και καταξιωμένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Ευρώπη.  

Περισσότεροι από 200 συντελεστές, όπως μουσικοί, σολίστες, μαέστροι, χορωδοί,  χορευτές και ηθοποιοί, συμπράττουν στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου δίνοντας μια δημιουργική πνοή στην εμβληματική όπερα και προσφέροντας σπάνιες αισθητικές εμπειρίες στο ευρύ κοινό.  

Η διάσημη όπερα παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή με το 51ο Φεστιβάλ Δημητρίων και σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα Skull of Yorick Productions με έδρα τη Θεσσαλονίκη. 


Εντυπωσιακό δρώμενο

Η σκηνοθετική σύλληψη της νέας παραγωγής ανήκει στη Ζαμίρα Πασκέρι (Zamira Pasceri) από την Ιταλία, η οποία εστίασε στις λιγότερες γνωστές σελίδες της όπερας, αυτές όπου περιγράφονται τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών. Με την προσέγγισή της θέλησε, μεταξύ άλλων, να υπογραμμίσει πως το κοινωνικό σύνολο, για να κατορθώσει να επιβιώσει, μετατρέπεται συχνά σε αόρατο στόμα, το οποίο καταπίνει  την ελευθερία, τις φιλοδοξίες και τα όνειρα του ατόμου.

Τα σκηνικά και τα εντυπωσιακά κοστούμια της παραγωγής έχει σχεδιάσει ο Αθανάσιος Κολαλάς από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος προσέγγισε το κείμενο πίσω από το λιμπρέτο της όπερας και ανέδειξε τη σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτισμών, των Αιγυπτίων και των Αιθιόπων, που έχουν διαφορετικές αξίες και ιδανικά.

Τη μουσική διεύθυνση ανέλαβε στην παράσταση του Σαββάτου ο Ντάριουζ Μικούλκσι (Dariusz Mikulkski) από την Πολωνία, ενώ σήμερα και την Τετάρτη αναλαμβάνει ο Χάρης Ηλιάδης από τη Θεσσαλονίκη.

Τις μουσικές συνθέσεις ερμηνεύουν η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, μέλη της MOYSΑ, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, και μέλη της Στρατιωτικής Μουσικής του Γ΄ Σώματος Στρατού «Μέγας Αλέξανδρος». Συμμετέχει επίσης η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, σε διδασκαλία και διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου.

Τους τρεις βασικούς ρόλους ενσαρκώνουν η σοπράνο Σοφία Μητροπούλου (Αΐντα), η μέτζο σοπράνο Κασσάνδρα Δημοπούλου (Άμνερις) και ο τενόρος Φίλιππος Μοδινός (Ρανταμές).