Skip to main content

Καταβολή των δόσεων από την ΚΕΔΚΕ για τα Κέντρα Πρόληψης

Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, καταβάλλεται η τελευταία δόση του 2009 και η πρώτη δόση του 2010.
Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης καταβάλλεται άμεσα η τελευταία δόση του 2009, καθώς και η πρώτη δόση του 2010.

Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της πενταετούς προγραμματικής σύμβασης για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης της εξάρτησης και με δεδομένη την ομαλή ροή της αντίστοιχης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, τα μέλη του ενημερώθηκαν από τον πρόεδρό της, Νικ. Κακλαμάνη, για τη ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων της κυβέρνησης προς τους δήμους.

Το ποσό των 214 εκατ. ευρώ της δεύτερης δόσης από τα παρακρατηθέντα περασμένων ετών βρίσκεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί, λόγω της απεργίας των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Τα άλλα 240 εκατ.ευρώ αναμένονται να δοθούν άμεσα, εκ των οποίων τα 80 εκατ. του κοινού προγράμματος ΚΕΔΚΕ και ΟΑΕΔ για ανέργους, που ακυρώθηκε, και οι δήμοι είχαν ήδη προκαταβάλει αυτό το ποσό.

Εκτίμηση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ είναι πως το πρόγραμμα Καλλικράτης για την τοπική αυτοδιοίκηση καθυστερεί και δεν μπορεί να υλοποιηθεί πριν από το Πάσχα, πιέζοντας έτσι τα χρονικά όρια για την εφαρμογή τους από τους δήμους.

Εκπρόσωποι της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος Καλλικράτης προτείνουν το Κτηματολόγιο, τα Λιμενικά Ταμεία, ο ΕΛΓΑ να μεταφερθούν στους δήμους, ενώ συζητείται και το θέμα των πολεοδομιών. Ειδικότερα, προτείνεται η μεταφορά στην Αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού, των πολεοδομικών γραφείων σε κάθε πρωτεύουσα νομού ή αντίστοιχη διεύθυνση, σε μεγάλες πόλεις νομών.