Skip to main content

Κατά του νέου ασφαλιστικού προσφεύγουν στο ΣτΕ οι δικηγόροι

H Ολομέλεια υπογραμμίζει την απερίφραση αντίθεσή της στον σχεδιασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με την έκδοση των συναινετικών διαζυγίων

Την απόφαση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας πήραν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου και για το λόγο αυτό συγκρότησαν ομάδα δικηγόρων και καθηγητών Πανεπιστημίων των Νομικών Σχολών.

Ακόμη, η Ολομέλεια υπογραμμίζει την απερίφραστη αντίθεσή της στον σχεδιασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης να αφαιρέσει από την δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων την έκδοση των συναινετικών διαζυγίων και να την αναθέσει στους συμβολαιογράφους, ενώ σημειώνει ότι οι δικηγόροι δεν έχουν υποχρέωση χρήσης Ρ.O.S. (πληρωμή μέσω κάρτας), καθώς δεν έχει εκδοθεί σχετική κοινή υπουργική απόφαση για την ένταξη των δικηγόρων στην υποχρεωτική αποδοχή καρτών μέσω P.O.S.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Ολομέλειας αναφέρει, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

«Ασφαλιστικό

α) Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στη συνεδρίαση της 4.2.2017, αποφάσισε να ασκηθεί από όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου.

Με τις αιτήσεις ακυρώσεως θα προβληθεί η αντισυνταγματικότητα του ασφαλιστικού νόμου ν. 4387/2016, σε ό,τι αφορά την εισφοροδοτική επιβάρυνση των δικηγόρων.

Στην σχετική ομάδα εργασίας που θα εκπονήσει το δικόγραφο της αιτήσεως ακυρώσεως συμμετέχουν ο πρόεδρος Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Αναστασία Γιογλή, οι καθηγητές Πανεπιστημίου και δικηγόροι, Φίλιππος Σπυρόπουλος, Ξενοφώντας Κοντιάδης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Πατρίνα Παπαρρηγόπουλου καθώς και οι δικηγόροι Σωτήρης Αθανασίου, Αθηνά Πετρόγλου και Διονύσης Ρίζος.

Η επιτροπή θα συντάξει παράλληλα υπόδειγμα ατομικών προσφυγών, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι συνάδελφοι.

β) Επειδή η τυχόν καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς επιφύλαξη των ασφαλισμένων θα μπορούσε να εκληφθεί ως σιωπηρή αποδοχή της ασφαλιστικής οφειλής, έχει καταρτιστεί σχέδιο δήλωσης επιφύλαξης, η οποία πρέπει να κοινοποιείται προ της καταβολής, επί αποδείξει, στον ΕΦΚΑ.