Skip to main content

Κατά το γαλλικό πρότυπο η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Το θέμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας συζητήθηκε με τον επικεφαλής της αντίστοιχης γαλλικής τράπεζας κατά την επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα.

Ως ομπρέλα για το σύνολο των χρηματοδοτήσεων που μπορούν να παρέχουν στην οικονομία και τις επιχειρήσεις όλα τα εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία πέραν του επισήμου τραπεζικού συστήματος θα λειτουργήσει η Αναπτυξιακή Τράπεζα της χώρας, το νομοθετικό πλαίσιο της οποίας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να συμβάλλει το συντομότερο δυνατό στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. 

Αυτό σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης το βράδυ της Κυριακής από τη Θεσσαλονίκη, όπου παρευρέθηκε σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Χαρίτσης αποκάλυψε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παναγιώτης Κορκολής συζήτησαν το θέμα της υπό ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας της χώρας αναλυτικά με τον επικεφαλής της αντίστοιχης γαλλικής τράπεζας, ο οποίος συνόδευσε τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Όπως άφησε να εννοηθεί ο Έλληνας υπουργός η κυβέρνηση προσανατολίζεται να υιοθετήσει το γαλλικό μοντέλο για την οργάνωση της ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, σύμφωνα με το οποίο πέρα από τη λειτουργία της ως οργανισμός – ομπρέλα για τις εναλλακτικές χρηματοδοτήσεις η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα ακολουθήσει επιθετική πολιτική πωλήσεων αναζητώντας τις επιχειρήσεις που μπορεί να χρηματοδοτήσει, αλλά και συνεργαζόμενη για τις χρηματοδοτήσεις με τις εμπορικές τράπεζες, καθώς είναι προφανές ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο του τραπεζικού συστήματος. «Στη Γαλλία η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει σε όλη την επικράτεια 1000 εξειδικευμένα στελέχη, τα οποία αναζητούν διαρκώς επενδύσεις και σχέδια που μπορεί να χρηματοδοτήσει η τράπεζα» είπε ο κ. Χαρίτσης, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι στην Ελλάδα αυτό μπορεί να γίνει με 150 εξειδικευμένα στελέχη που θα αναζητούν σε όλη τη χώρα επενδυτικά σχέδια προς χρηματοδότηση.

Όλα αυτά ακούστηκαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και με… διαδραστικά χαρακτηριστικά εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε στο «Μακεδονία Παλάς», κατά τη διάρκεια της οποίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στους επιχειρηματίες – μέλη του Επιμελητηρίου, αλλά και να δεχθεί ερωτήσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας, ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Κορκολής και ο ειδικός γραμματέας ιδιωτικών και στρατηγικών επενδύσεων του υπουργείου Λόης Λαμπριανίδης βρέθηκαν ενώπιον δεκάδων επιχειρηματιών και απάντησαν σε ερωτήσεις. Είχε προηγηθεί ένα καλωσόρισμα του προέδρου της Επιμελητηρίου στη Β. Ελλάδα Στέφανου Τζιρίτη, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται εκσυγχρονισμό και έγινε πιο συγκεκριμένος προτείνοντας να υπάρξει και το λειτουργήσει το ακόλουθο σχήμα: «Η πολιτική πρέπει να συναντά και να συζυτά με την επιχειρηματικότητα και η επιχειρηματικότητα να συνεργάζεται με την πανεπιστημιακή κοινότητα». Ο ίδιος σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία εκτιμώνται θετικά οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και προανήγγειλε την άφιξη στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο εκπροσώπων γερμανικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της επεξεργασίας απορριμμάτων και λημμάτων.

Πριν ξεκινήσει ο διάλογος με τους επιχειρηματίες ο κ. Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στα στοιχεία που –όπως υποστήριξε- αποδεικνύουν τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία και προοιωνίζουν καλύτερες εξελίξεις (αύξηση ΑΕΠ, βελτίωση βιομηχανικής παραγωγή, δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αξιοποίηση εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων κ.λπ.) και κωδικοποίησε τους τρεις βασικούς άξονες του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ως ακολούθως:

1. Έρευνα και καινοτομία.

2. Εξαγωγές και εξωστρέφεια.

3. Αγροδιατροφή.

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επισήμανε ότι βασικό στοιχείο στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής είναι η ενίσχυση της μεταποίησης.

Πέρα από τις διευκρινήσεις για τον τρόπο λειτουργίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κλήθηκαν να απαντήσουν σε ειδικότερα θέματα, όπως –για παράδειγμα- η γραφειοκρατία που υπάρχει όταν μια ελληνική επιχείρηση επιθυμεί να προσλάβει στελέχη ξένης υπηκοότητας που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της εξωστρέφειας της. Επίσης, πολλές ερωτήσεις αφορούσαν τον σημερινό, αλλά και τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, από τους οποίους υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, ενώ αναδείχθηκε από το διάλογο το πρόβλημα που υπάρχει με την ανεπάρκεια και τα λάθη που γίνονται από κάποιους συμβούλους οι οποίοι καταρτίζουν τους φακέλους των επενδυτικών σχεδίων, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αυτές να μένουν εκτός χρηματοδοτήσεων.