Skip to main content

Κατά της δημοπράτησης δημοτικών ραδιοφώνων ο δήμος Θεσσαλονίκης

Το δημοτικό συμβούλιο απαιτεί με χθεσινό του ψήφισμά να εξαιρεθούν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί από κάθε διαδικασία δημοπράτησης.

Τη δυσαρέσκεια του απέναντι σε οποιαδήποτε σχεδιασμό της κυβέρνησης να θέσει τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών λειτουργίας τους εξέφρασε ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω ψηφίσματος που εξέδωσε χθες, 24 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το δημοτικό συμβούλιο «υπογραμμίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Δημοτικών Ραδιοφώνων Θεσσαλονίκης («FM100» και «FM100,6») τα οποία, με ελάχιστο κόστος, παρέχουν το αγαθό της αδέσμευτης ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας των πολιτών σε ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης».

«Ο "FM100" συμπληρώνει τριάντα χρόνια προσφοράς στην ειδησεογραφική κάλυψη της τοπικής και αυτοδιοικητικής επικαιρότητας. Ο "FM100,6" λειτουργεί από το 2011 ως ένα αμιγώς εθελοντικό ραδιόφωνο παρέχοντας τη δυνατότητα σε δεκάδες φορείς της πόλης να δημιουργούν ραδιοφωνικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας και να επικοινωνούν αδιαμεσολάβητα τις δραστηριότητές τους προς το ευρύ κοινό.

Το συμβούλιο τονίζει ότι όσο αναγκαίος και επιβεβλημένος κι αν θεωρείται ο επανασχεδιασμός του χάρτη των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να αμφισβητηθεί ο αυτονόητος δημόσιος χαρακτήρας των δημοτικών ραδιοφώνων.

Εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τις δημοτικές τηλεοράσεις από τη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών επίγειας τηλεοπτικής ευρυ-εκπομπής που εισήγαγε ο Ν. 4339/2015, επιβεβαιώνοντας έτσι τον  δημόσιο χαρακτήρα τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν νοείται διαφορετική μεταχείριση μεταξύ δημοτικών τηλεοράσεων και δημοτικών ραδιοφώνων.

Καλεί, δε, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να διαφυλάξει τον δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών ραδιοφώνων και τηλεοράσεων κατά τη διαδικασία χορήγησης των σχετικών αδειών και να μην επιτρέψει την εξομοίωσή τους με εμπορικές επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα και απαιτεί, κατά συνέπεια, να εξαιρεθούν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί από κάθε διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών λειτουργίας τους, καθώς και να διατηρήσουν τις συχνότητες με τις οποίες έχουν ταυτιστεί στην πολύχρονη πορεία τους.

Τέλος, εκφράζει την ικανοποίησή του για τα προτεινόμενα άρθρα 17,18 και 19 του Σχεδίου Νόμου  που εισήγαγε η κυβέρνηση στη Βουλή στις 12/7/2017, αναφορικά με τη νομοθέτηση της δυνατότητας σε όσους Δήμους το επιθυμούν, να συμμετάσχουν σε υφιστάμενες δημοτικές επιχειρήσεις ραδιοφωνίας-τηλεόρασης της οικείας Περιφέρειας, καθιστώντας τες έτσι «διαδημοτικές» και καλεί την Κυβέρνηση και τα κόμματα να στηρίξουν τις ως άνω ρυθμίσεις στη Βουλή.