Skip to main content

Κατά 160.000 αυξήθηκαν οι άνεργοι μέσα σε ένα χρόνο

Στα ύψη ανεβαίνει το ποσοστό των ανέργων που είναι εγγεγραμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση του οργανισμού, μέσα σε ένα χρόνο έχουν προστεθεί
Στα ύψη ανεβαίνει το ποσοστό των ανέργων που είναι εγγεγραμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση του οργανισμού, μέσα σε ένα χρόνο έχουν προστεθεί 160.000 νέοι άνεργοι.

Μάλιστα, το πρώτο δίμηνο του 2010 το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανέρχεται, ήδη, σε 766.159 άτομα, εκ των οποίων οι 145.830 δεν αναζητούν εργασία μέσω ΟΑΕΔ (ενδεχομένως μεσαία στελέχη ή εργαζόμενοι και νέοι που ενεγράφησαν για τη μοριοδότηση σε δημόσιους διαγωνισμούς ή για την ένταξή τους στη χορήγηση του ειδικού εφάπαξ βοηθήματος). Επίσης από το σύνολο των εγγεγραμμένων λαμβάνουν επίδομα μόνο 196.000 άτομα, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι είναι 174.266.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία είχαν δημοσιοποιηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει των μεγεθών που είχε αποστείλει η πρώην διοίκηση του Οργανισμού. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αναφορά, το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαν εγγραφεί 462.000 άτομα.

Νέα αύξηση παρουσίασε το ποσοστό της ανεργίας στη Θεσσαλία

Τις 48.000 «άγγιξε» ο αριθμός των εγγεγραμμένων άνεργων τον περασμένο Φεβρουάριο στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε ο ΟΑΕΔ. Από το σύνολο αυτό, οι μακροχρόνια άνεργοι ανέρχονται σε 32.922 άτομα, ενώ ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν εργασία το τελευταίο δωδεκάμηνο ανήλθε σε 15.049.

Σύμφωνα δε με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το 2009 ολοκληρώθηκε για τη Θεσσαλία με το ποσοστό ανεργίας να φθάνει στο 10%, σε ό,τι αφορά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 20Ο8 ανερχόταν στο 9,3%. Το συγκεκριμένο ποσοστό έχει να καταγραφεί σε τριμηνιαία βάση από τις αρχές του 2004.

Τα στοιχεία θεωρούνται ανησυχητικά από τους ειδικούς, διότι - όπως επισημαίνουν - καταδεικνύουν πως, κατά το β΄Α εξάμηνο του 2009, η αγορά εργασίας συρρικνώθηκε, αλλά και ότι η φθίνουσα αυτή πορεία - σε ό,τι αφορά στην απασχόληση - συνεχίστηκε και κατά τους δύο πρώτους μήνες της χρονιάς που διανύουμε.

Πάντως, όπως προκύπτει από τα συνολικά στοιχεία που κοινοποιήθηκαν, η Θεσσαλία σε σχέση με άλλες περιφέρειες βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, καθώς υπάρχουν και περιοχές της χώρας όπου - μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων μηνών - το ποσοστό της ανεργίας ξεπέρασε το 11%.