Skip to main content

«Κάστανο, κρασί και τυρί» αυτή την Κυριακή στη Γρίβα Κιλκίς

Τα περίφημα Χάλκινα της Γουμένισσας, χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και το κάστανο θα... σύρουν τον χορό.

Την 21η γιορτή «Κάστανο, κρασί και τυρί» στη Γρίβα Κιλκίς του όρους Πάικο διοργανώνει αυτή την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, από τις 12.00 το μεσημέρι ο Σύλλογος Γυναικών Γρίβας και του Τοπικού Συμβουλίου Γρίβας, του Δήμου Παιονίας.

Μια γιορτή, στην οποία τα περίφημα Χάλκινα της Γουμένισσας, χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και το κάστανο σε όλες του τις μορφές, θα… σύρουν το χορό. Άξιοι συμπρωταγωνιστές τους, όμως θα είναι και δύο άλλα αγαπημένα μας είδη, το κρασί και το τυρί, μια που η περιοχή φημίζεται και γι’ αυτά της τα προϊόντα.

Οι παραδοσιακές πίτες που θα φτιάξουν οι γυναίκες του χωριού, θα συμπληρώσουν την γαστριμαργική πανδαισία, που θα προσφερθεί χωρίς αντίτιμο στους επισκέπτες του βουνού, μαζί με τα ψητά και βραστά κάστανα.

Σε υψόμετρο 250μ. η Γουμένισσα καταφέρνει και διατηρεί το παραδοσιακό της χρώμα, με τα στενοσόκακα, τα αρχοντικά της και τα άφθονα νερά της κεντρικής πλατείας με τα πλατάνια. Η πόλη αποτελεί κέντρο αμπελουργίας της ευρύτερης περιοχής, τα δε κρασιά της έχουν αναγνωρισθεί από το 1979 με ονομασία προέλευσης ανωτέρας ποιότητας «Γουμένισσα».

Ωραία εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη ενός, τουλάχιστον, οινοποιείου της περιοχής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παλιά εκκλησία της Παναγίας Γουμένισσας με τη θαυματουργή της εικόνα και τα γειτονικά μοναστήρια του Πάικου, όπως το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, σε πλαγιά του βουνού, κοντά στο χωριό Γρίβα και το μοναστήρι του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, πάνω από το χωριό Πεντάλοφο.

Αυτή τη μέρα, όμως, την τιμητική της έχει η γραφική Γρίβα με την όμορφη πλατεία με τα καφενεδάκια και τα πλατάνια και βέβαια τις μυρωδιές κάστανου σε κάθε μορφή (ωμό, ψητό, σε μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού) τυριού και κρασιού.

Γεύσεις, μυρωδιές, μουσικές και γλέντι με τους φιλόξενους Γριβιώτες, είναι σίγουρο ότι θα σας προσφέρουν μια αξέχαστη Κυριακή.