Skip to main content

Καστανίδης: Τα εσωτερικά μας προβλήματα είναι πια παρελθόν

Αποκλειστική συνέντευξη του Χάρη Καστανίδη στη voria.gr. Τι λέει για αυτούς που ράβουν υπουργικά κουστούμια αλλά και για το ρόλο της Θεσσαλονίκης αλλά και την πολιτική συνεργασιών του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ δεν παρακαλά κανέναν για συνεργασία αλλά θα επιδιώξει την κοινωνική και πολιτική συναίνεση για το καλό του τόπου, μα στοχεύει στην αυτοδυναμία μακριά από την κομματική λογική. Αυτό τονίζει ο Χάρης Καστανίδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη voria.gr, στην οποία μιλά ακόμη για:
- όσους ράβουν υπουργικά κουστούμια,
- τα θέματα ρεβανσισμού,
- τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης,
και τα ζητήματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε αυτοδυναμία για να αλλάξει την Ελλάδα. Δηλαδή, η πολιτική συνεργασιών είναι εκτός πολιτικού πεδίου του ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει πάντοτε την αυτοδυναμία, αλλά δεν θέλει να κυβερνήσει με μονοκομματική λογική. Θέλουμε την αυτοδυναμία, ταυτόχρονα όμως επιζητούμε τις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις με δημοκρατικό και ριζοσπαστικό προσανατολισμό, για να αντιμετωπισθούν καλύτερα τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας ζωής. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να παρακαλέσουμε κανέναν για συνεργασία, αν αυτός δεν το επιθυμεί. Ο τόπος έχει ανάγκη να κυβερνηθεί και μάλιστα σε συνθήκες μεγάλης κρίσης.

Η προσδοκία της εκλογικής νίκης έχει καλύψει ουσιαστικά κάθε εσωτερική διαφωνία στο ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ζητήματα που έχουν λυθεί οριστικά ή για θέματα που προσωρινά μπαίνουν κάτω από το χαλί;
Η παραμονή μας στην αντιπολίτευση μας ώθησε να σκεφτούμε, να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να δούμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, τόσο σε συλλογικό όσο και ατομικό επίπεδο, και τι πρέπει να διορθώσουμε. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία μια μεγάλη εσωκομματική κρίση. Οδηγηθήκαμε στη σύνθεση των απόψεων με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες. Σήμερα, ενωμένοι όσο ποτέ, έχουμε μόνο έναν στόχο: να δώσουμε περιεχόμενο στις ανάγκες και τις ελπίδες των ανθρώπων. 


Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε αρκετές φορές για κάποιους που ράβουν υπουργικά κουστούμια. Έχετε διαπιστώσει και εσείς αλαζονική συμπεριφορά από κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ;
Αν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να τονώσουν εν μέσω κρίσης την αγορά παραγγέλλοντας κοστούμια (!) καλό είναι να σπεύσουν να ακυρώσουν τις παραγγελίες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένος να σταματήσει κάθε νοσηρό φαινόμενο θεσιθηρίας εν τη γενέσει του. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει πολλά στελέχη με ήθος και επάρκεια, ανθρώπους και δοκιμασμένους και νέους. Από αυτούς θα διαλέξει πρόσωπα για τη στελέχωση της κυβέρνησης και του κράτους. Δεν θα αξιοποιήσει κανέναν από εκείνους που αντιλαμβάνονται την άσκηση της εξουσίας ως ευκαιρία προσωπικής ανέλιξης. Κάθε τι που ενόχλησε και προκάλεσε το κοινό αίσθημα σε παρελθούσες κυβερνητικές μας θητείες δεν έχει θέση στο νέο ήθος που ευαγγελιζόμαστε.

Υπουργοί και Καρατζαφέρης καταγγέλλουν δείγματα αλαζονείας και φοβούνται ρεβανσισμούς. Διακρίνετε τέτοια δείγματα; Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κλίμα άλλων εποχών;
Δείγματα αλαζονείας και περιπτώσεις ρεβανσισμού δεν πρόκειται να υπάρξουν. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, το κράτος όμως και η λειτουργία του πρέπει να συνεχίζονται. Η αξιοκρατία που θα οδηγήσει και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών με το διοικητικό σύστημα είναι το πρώτο μέλημά μας. Λέμε ναι στους άριστους και όχι στους αρεστούς.

Σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα, ποιο είναι το ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από… χτες σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της;
Κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για τον ρόλο της Θεσσαλονίκης. Λοιπόν, για να μην επαναλάβουμε χιλιοειπωμένα πράγματα θα πρέπει να επανέλθουμε στην ιδέα να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη τον ρόλο που της αναλογεί, όταν οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς αποφασίσουν γι΄ αυτό και θα έχουν στη διάθεσή τους τα αναγκαία διοικητικά, τεχνικά και οικονομικά μέσα. Το ίδιο φυσικά ισχύει για κάθε περιφέρεια της Ελλάδας.

Η Ν.Δ. από προχθές διαρρέει ότι το κλίμα αλλάζει. Πώς το σχολιάζετε;
Διαρροές και «παπαγαλάκια» είναι συνηθισμένες πολιτικές πρακτικές για τη ΝΔ. Αντίθετα όμως με τις κυβερνητικές διαρροές, οι δικές μου πληροφορίες λένε πως το κλίμα έχει αλλάξει εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που επικαλείται η ΝΔ. Σπεύδω δε να τονίσω πως θα ήταν χρήσιμο για όλους μας αν υπήρχε η δυνατότητα δημοσιοποίησης των δημοσκοπικών ευρυμάτων μέχρι και την Παρασκευή. Αυτή η δυνατότητα δυστυχώς δεν υπάρχει γιατί την απέκλεισε ο κ. Παυλόπουλος. Σε κάθε περίπτωση, η Κυριακή είναι κοντά.