Skip to main content

Καστανίδης: Επαναφορά αυτοδιοίκητου δικαστηρίων

Αλλαγή του τρόπου επιλογής ηγεσιών δικαστηρίων και επαναφορά του αυτοδιοίκητου, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, με την ομιλία του στην 25η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγε
Αλλαγή του τρόπου επιλογής ηγεσιών δικαστηρίων και επαναφορά του αυτοδιοίκητου, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, με την ομιλία του στην 25η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σας ζητήσει δόλιες εξυπηρετήσεις, όπως κατά περίπτωση συνέβη στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Καστανίδης, ανακοινώνοντας ότι «στις αρχές του έτους θα υπάρξει σχέδιο νόμου για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου», το οποίο θα συζητήσει με τους συναδέλφους του στη Βουλή, με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα αλλά και με τις Ενώσεις.

«Το αυτοδιοίκητο θα επανέλθει, γιατί δεν είναι δυνατόν να διανοείται οποιοσδήποτε σε αυτό τον τόπο ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης των δικών τους υποθέσεων. Η επαναφορά του αυτοδιοίκητου, όμως, θα γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα δίνει κανένα επιχείρημα στον αντίπαλο του αυτοδιοίκητου», ανέφερε ο υπουργός.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης».

«Ανήκουμε σε αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει κάποτε να τεθεί ένα τέλος, ακόμη και αν δεν αλλάξει το Σύνταγμα, στα αποτυπώματα αλληλοχειραγώγησης μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, όταν υπήρξαν αυτά. Να γίνει, δηλαδή, επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, υπό το ισχύον Σύνταγμα, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αισθάνεται ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός ότι δεν οφείλει σε κανέναν απολύτως τίποτα και αυτή την αίσθηση της ελευθερίας να αναπαράγει και προς τις κατώτερες βαθμίδες της ιεραρχίας, γνωρίζοντας ότι δε δεσμεύεται από τίποτα αλλά παρά μόνο από τη συνείδησή του», είπε ο κ. Καστανίδης.

Όπως ανέφερε, θα ζητήσει τις επόμενες εβδομάδες από όλες τις Ενώσεις να προτείνουν τους εκπροσώπους τους, στα πλαίσια μιας ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, «αντικείμενο της οποίας θα είναι η κατοχύρωση αντικειμενικών κριτηρίων, όταν πρόκειται να κριθεί η υπηρεσιακή μεταβολή δικαστικού λειτουργού».

Ο υπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει εξαρτημένος δικαστής εάν ο ίδιος δεν προσφέρεται προς εξάρτηση. Δεν υπάρχει διαπλεκόμενος πολιτικός, εάν ο ίδιος δεν προσφέρεται προς διαπλοκή».