Skip to main content

«Καρικατούρα του φιλελευθερισμού τα τελευταία 15 χρόνια η Ευρώπη»

Την εκτίμησή του ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε στην Ευρώπη μια «καρικατούρα του φιλελευθερισμού» εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας ενώπιον των Ελλήνων Βουλευτών.
Την εκτίμησή του ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε στην Ευρώπη μια «καρικατούρα του φιλελευθερισμού» εξέφρασε ο  Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας ενώπιον των Ελλήνων Βουλευτών.

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, της Βουλής, ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για διαφάνεια και κανόνες και δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμόσει τον Οδικό Χάρτη του G20, ώστε κανένα χρηματοπιστωτικό προϊόν να μην ξεφεύγει από τους κανόνες. Ήδη, είπε, δημιουργήσαμε τον περασμένο μήνα τρεις νέες εποπτικές αρχές που θα λειτουργούν ως “ραντάρ” για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης.

Μίλησε ακόμα για την ανάγκη οικονομικής διακυβέρνησης με την θεσμοθέτηση μόνιμων εργαλείων για έγκαιρες αποφάσεις, τονίζοντας παράλληλα τις αντιδράσεις που θα προκαλούσαν αυτές οι ρυθμίσεις στους υπέρμαχους της εθνικής κυριαρχίας, τους ίδιους που εξανίστανται για την έλλειψη ταχύτητας στη λήψη των αποφάσεων.

Έχουμε 50 προτάσεις, πρόσθεσε, για την καλή λειτουργία και ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς, μιας αγοράς που αριθμεί 500 εκατομμύρια καταναλωτές και 20 εκατομμύρια επιχειρήσεις, Κάθε πολίτης, κάθε επιχείρηση, κάθε σπιθαμή εδάφους είναι αναγκαία για την ανάπτυξη της Ευρώπης και για τη λειτουργία της «Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς».

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών για το ευρωομόλογο, σημείωσε ότι είναι βάσιμη και ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά ζήτησε να ασχοληθούμε περισσότερο με το ομόλογο έργου (project bond). Για τους οίκους αξιολόγησης, είπε ότι πρέπει να κάνουμε βελτιώσεις στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και να υπάρξει περισσότερος ανταγωνισμός, ότι ήδη έχουν ληφθεί οι πρώτες αποφάσεις, σημείωσε πάντως ότι «δεν φταίει το θερμόμετρο για τον πυρετό», τον οποίο απέδωσε σε διεθνές περιβάλλον.

Όσον αφορά τις τράπεζες, επεσήμανε ότι πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που παίζει τόσο καλά το ρόλο της, δέχθηκε ότι ορισμένες τράπεζες κάνουν λάθη, αλλά τόνισε και πάλι ότι χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει χρηματοδότηση.

Εξάλλου, προέτρεψε τους Έλληνες βουλευτές να μην «θυσιάσουν το μέλλον για το παρόν», καλώντας τους να εξηγήσουν στους πολίτες ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλουν προστατεύουν το μέλλον». Όπως ανέφερε, «πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών» και για την ΕΕ, δεχόμενος ότι υπάρχει μεταξύ των πολιτών αίσθημα δυσφορίας για τις Βρυξέλλες.

«Αν πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι θεατές πρέπει να είμαστε Ευρωπαίοι. Είναι ζωτική αναγκαιότητα. Ειδάλλως θα είμαστε υπεργολάβοι κάτω από την επήρεια των άλλων και δεν το θέλω ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τη Γαλλία», σημείωσε χαρακτηριστικά.