Skip to main content

Καρφώνει Προβόπουλο η Βάσω Παπανδρέου

Επανέρχονται στις καταγγελίες τους 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου για κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας υπό την ανοχή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Επανέρχονται στις καταγγελίες τους 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου για κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας υπό την ανοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, κρίνοντας ανεπαρκή τα έως τώρα στοιχεία που έχουν δοθεί από προηγούμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Με νέα τους ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αφού τονίζουν ότι «το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό για να σκιαμαχεί κανείς και να αναλώνεται σε λεκτικά παιχνίδια και πολύ περισσότερο να προσπαθεί να παραπληροφορήσει τη Βουλή», καταθέτοντας στοιχεία διαφορετικά από αυτά τα οποία ζητήθηκαν, εν συνεχεία ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή τα ακόλουθα στοιχεία:

- Ανά ημέρα ποσοστό διακανονισμού των συναλλαγών που επανεισήχθησαν και παρέμειναν στο recycling για την περίοδο 01.11.2009 μέχρι 07.04.2010.

- Από τις συναλλαγές που εισήχθηκαν στο Σύστημα ποιες δεν διακανονίστηκαν κατά κωδικό, κατά φορέα, ανά αγορά σε ημερήσια βάση.

- Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΤτΕ σε όσους δεν διακανόνιζαν εμπρόθεσμα τις συναλλαγές τους, γιατί είχαν ανοικτές θέσεις σε τίτλους, συνολικά για τα έτη 2009 και 2010.

- Τα έγγραφα με τα οποία το Σύστημα Άυλων Τίτλων της ΤτΕ γνωστοποίησε στην ΗΔΑΤ και η ΗΔΑΤ στα μέλη που κατάρτισαν τις συναλλαγές την αποτυχία του διακανονισμού και τους λόγους της αποτυχίας, σύμφωνα με το άρθρο 52 παρ. 4 του Κανονισμού της ΗΔΑΤ.

- Σύμφωνα με το άρθρο 50 του Κανονισμού της ΗΔΑΤ η ΤτΕ στέλνει καθημερινά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα στοιχεία των συναλλαγών. Σε ποιες ενέργειες προέβη η Ε.Κ. αναφορικά με τον μη διακανονισμό των συναλλαγών της ΗΔΑΤ, με δεδομένο ότι μη διακανονισμός και ανοικτές πωλήσεις είναι πιθανό να συνδέονται με χειραγώγηση και υποτιμητική κερδοσκοπία; Να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

- Ο μη διακανονισμός συναλλαγών συνιστά παράβαση του Κανονισμού της ΗΔΑΤ. Ενεργοποιήθηκαν και με ποιο τρόπο οι εσωτερικοί μηχανισμοί του Κανονισμού της ΗΔΑΤ, σε σχέση με τις συναλλαγές που δεν διακανονίστηκαν; Επιβλήθηκαν εσωτερικά κυρώσεις από τα ελεγκτικά όργανα της ΗΔΑΤ; Να κατατεθούν οι αποφάσεις.

Η σχετική ερώτηση υπογράφεται από τους:

Παπανδρέου Βάσω
Αμοιρίδης Γιάννης
Αλευράς Νάσος
Λιντζέρης Δημήτρης
Σπηλιόπουλος Κωνσταντίνος
Στρατάκης Μανόλης
Παπαθανάση Αφροδίτη
Αντωνίου Αντωνία
Γερανίδης Βασίλης
Παπαχρήστος Βαγγέλης
Μαγκούφης Χρήστος
Καρανίκας Ηλίας
Κουτσούκος Γιάννης
Μαργελής Σπυροπάνος
Τόγιας Βασίλης