Skip to main content

«Καρφιά» εκατέρωθεν από Τσίπρα-Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου

Τι δήλωσαν οι δύο ηγέτες για τη συνθήκη της Λωζάνης, τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, τους Τούρκους πραξικοπηματίες και τη Δυτική Θράκη.

Όλα τα ζητήματα που απασχολούν Τουρκία και Ελλάδα έβαλαν στο τραπέζι της κοινής συνέντευξης Τύπου Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «θεμέλιο λίθο» για τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας τη συνθήκη της Λωζάνης, θέτοντας παράλληλα το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων, ενώ αναφορά έκανε και στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι πριν 43 χρόνια υπήρξε παράνομη «εισβολή».

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρόεδρος επανέφερε το θέμα της αναθεώρησης της συνθήκης, καθώς και το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων πραξικοπηματιών με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά πως είναι αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «υπάρχουν ζητήματα που μας χωρίζουν και υπονομεύουν καθημερινά τις σχέσεις μας», όμως επισήμανε ότι σε μια περίοδο γεμάτη διεθνείς εντάσεις και προκλήσεις, είναι ακόμη πιο σημαντικό οι δύο χώρες να ενισχύσουν τους διαύλους επικοινωνίας.

«Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, του διεθνούς δικαίου και του θεμέλιου λίθου των σχέσεών μας, που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης, που αναφέρεται ρητά και στο θέμα του Αιγαίου και στο θέμα των μειονοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού των διεθνών συνθηκών, της Συνθήκης της Λωζάνης και όχι βεβαίως στην αναθέωρησή της».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μίλησαν για την ένταση στο Αιγαίο και ο ίδιος από την πλευρά του υπογράμμισε ακόμη ότι «η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί».

«Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και για τους πιλότους μας» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι «δεν συνάδει με το καλό κλίμα που προσπαθουμε να στήσουμε το ότι επικρέμαται από πάνω μας η έννοια του casus belli».

Όπως έκανε γνωστό ο Πρωθυπουργός, για τη μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν πάλι οι συνομιλίες για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπογράμμισε, όπως είπε, τις πάγιες θέσεις της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο που έχει θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ανέφερε ακόμη ότι συμφώνησαν σε μέτρα για ακόμα πιο αποτελεσματική συνεργασία των αρχών των δύο χωρών για εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, που, όπως τόνισε, έχει βοηθήσει και έχει αποτρέψει θανάτους στο Αιγαίο.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως η Ελλάδα στηρίζει και θα στηρίζει σταθερά μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτάει προς την Ευρώπη. Ελπίζουμε σύντομα η Τουρκία να επιστρέψει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι η χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, έτσι δεν μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες. Αλλά ως κράτος δικαίου, τηρούμε την διάκριση των εξουσιών και οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται απόλυτα σεβαστές από όλους μας, συμπλήρωσε.

«Σας προσκαλώ να ανοίξουμε νέο κεφάλαιο στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, που δεν θα βασίζεται σε καχυποψία και προκλήσεις, αλλά σε στέρεα θεμέλια» σημείωσε, απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο. «Αν δεν το αποδεχτείτε φοβάμαι ότι θα αποβεί σε βάρος των λαών μας και των ευρω-τουρκικών σχέσεων» κατέληξε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πρωθυπουργός είπε πως είναι θεμιτό το ότι ο κ. Ερντογάν άνοιξε όλα αυτά τα θέματα και πρόσθεσε: «Με τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν σήμερα εδώ καταλαβαίνω ότι όλο το προηγούμενο δάστημα μάλλον δεν έγινε απολύτως κατανοητό τι εννοούσε για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Ερντογάν δεν ζητούσε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης». Επίσης, κατάλαβα, πρόσθεσε, ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αλλά και η ελληνικη μειονοτητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Έχουμε ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσλουμάνους πολίτες» ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμα βήματα σε σχέεση με το βιοτικό επίπεδο.
Τη θέση της Ελλάδας για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, διατύπωσε ο πρωθυπουργός

Τη θέση της Ελλάδας για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ασφάλεια, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ», και εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές και η Τουρκία να συμβάλλουν ώστε οι συνομιλίες για το Κυπριακό να ξαναρχίσουν σύντομα.

Όπως τόνισε, το θέμα μένει ανοιχτό 43 χρόνια. «Το θέμα υπάρχει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε εισβολή στην Κύπρο. Έχουμε προχωρήσει στην ανακατασκευή μίας σειράς από τζαμιά σε πολλές περιοχές της χώρας και δεν σκεφτήκαμε ούτε μία στιγμή να κάνουμε ορθόδοξη λειτουργία σε τζαμί. Πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός και απόλυτη βούληση για ελευθερία», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το προσφυγικό τόνισε πως και οι δύο χώρες είναι παθόντες. «Έχει πέσει το βάρος όλου του κόσμου στις πλάτες των δύο χωρών. Σήμερα η συνεργασία μας είναι κρίσιμη για όλη την περιοχή και την Ευρώπη. Η συζήτησή μας στο θέμα ήταν πολύ καλή. Θα γίνουν κινήσεις στο προσεχές διάστημα», ανέφερε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην ανακατασκευή μίας σειράς από τζαμιά σε πολλές περιοχές της χώρας. «Και δεν σκεφτήκαμε ούτε μία στιγμή να κάνουμε ορθόδοξη λειτουργία σε τζαμί» συνέχισε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Αγιά Σοφιά. «Πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός και απόλυτη βούληση για ελευθερία» πρόσθεσε.

Ερντογάν: Στη Δ. Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και στο θέμα αυτό μπορούν να γίνουν νέες σκέψεις

«Είμαι ευτυχής που μετά από 65 χρόνια πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο χώρος αυτός μού είναι αρκετά οικείος, τον επισκέφτηκα με τον τίτλο του πρωθυπουργού, αλλά είναι η πρώτη φορά που τον επισκέπτομαι ως Πρόεδρος Δημοκρατίας» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έγινε επί δικής μου προεδρίας», σημείωσε ο Τ. Ερντογάν.

Ελπίζω η ελληνική Δικαιοσύνη να μας εισακούσει στο θέμα με τους πραξικοματίες, τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έγινε επί δικής μου Προεδρίας» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Στο θέμα της τρομοκρατίας κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες. Ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι θέμα που γνωρίζει καλά η Ελλάδα» επισήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε πως «αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα στο θέμα αυτό».

Σε ό,τι αφορά τους πραξικοπηματίες, τόνισε ότι «είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία που είναι μία χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια και ελπίζω η ελληνική Δικαιοσύνη να μας εισακούσει στο θέμα αυτό».

«Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος

«Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη που υπεγράφη από 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτε για το καθεστώς που διέπει τις δυο μειονότητες; Στη Δ. Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε πως στο θέμα αυτό μπορούν να γίνουν νέες σκέψεις» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης πως το κατά κεφαλή στην Ελλάδα είναι 15.000 ευρώ και στη Δ. Θράκη 2.000 με 2.500 ευρώ και προσέθεσε: «Υπάρχει οικονομικό χάσμα».
Για το θέμα τις μουφτείας ανέφερε πως ο αρχιμουφτής είναι διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. «Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ο Οικουμενικός Πατριάρχης να εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο», ανέφερε.

Ακόμα, ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε πως «δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας» και υποστήριξε πως «δεν έχουμε πρόβλημα με θέματα ελευθερίας της πίστης. Υπάρχουν όμως θέματα στην Δυτική Θράκη».

«Στη Δυτική Θράκη το ζήτημα του μουφτή είναι μία σοβαρή πληγή και ο Πρωθυπουργός πιστεύω ότι θα μεριμνήσει για το ζήτημα. Βεβαίως αυτό είναι σαφές ότι αποτελεί εσωτερικό θέμα της χώρας δεν διαφωνούμε αλλά αν μας δίνεται η άδεια μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας. Όσον αφορά το ζήτημα των θρησκειών, είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί σε συνεργασία των Υπουργείων μας. Τα βήματα ειδικά στο Κυπριακό είναι για μία δίκαιη λύση. Ο κ. Τσίπρας λόγω του νεαρού της ηλικίας του εξανίσταται αλλά εγώ που είμαι μεγαλύτερος βλέπω ότι η πείρα μου από την ενασχόληση είναι πολύτιμη και μπορώ να παράσχω τα αναγκαία έγγραφα για την ταχύτερη επίλυση. Αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε θέμα με τα στρατεύματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα», ανέφερε ακόμη.

Σε σχέση με το Κυπριακό ανέφερε: «Στο Νταβός ο Κόφι Ανάν με ρώτησε τις σκέψεις μου. Να κινηθούμε ομονοούντες ώστε να καταλήξουμε κάπου. Είμαστε δύο χώρες μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες στην Κύπρο και να το έχουμε υπ' όψιν μας. Αναθέτουμε το θέμα στους ΥΠΕΞ και μετά κάναμε συνάντηση στο Νταβός. Όταν έληξαν οι διαπραγματεύσεις τελευταία στιγμή η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει. Εγώ είπα ότι έπρεπε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες και να υπογράψουμε τη συμφωνία. Στη συνέχεια έγινε δημοψήφισμα και οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν. Στο Νταβός μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση και δεν έγινε έτσι. Ποιος ήταν και πάλι εκείνος που αποχώρησε; Η Ελληνοκυπριακή πλευρά. Θέλουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Τίθενται θέματα την τελευταία στιγμή που είναι υπεκφυγές για να μην καταλήξουμε κάπου».